Рецепта на деня: Домашни мекици от детството (от тефтерчето на баба)

ВАРНА новини лого

Източник Валерия, gotvach.bg

Продукти:
прясно мляко – 300 мл.
прясна мая – 20 гр.
захар – 1 с.л.
кисело мляко – 4 с.л.
сода – 1/2 ч.л.
яйце – 1 бр.
олио – 4 с.л.
сол – 1 с.л.
брашно – 550 гр. и още малко при месенето

Приготвяне:
Прясното мляко се затопля леко. В него се слага маята, захарта, малко брашно и се оставя да шупне. В киселото мляко се слага содата и се бърка да шупне. После се прибавят яйцето и олиото и се разбърква.

В брашното се прави кладенче, в което се изсипват млякото с маята и киселото мляко с яйцето, също и солта.

Замесва се меко и еластично тесто за мекици. Оставя се да втаса. Трябва да е завито и по възможност на топло. Трябва да увеличи обема си около два пъти. След това си късате от тестото, оформяте мекичките и пържете.

Един трик как лесно да направите хубави и големи мекички. Вземате точилката и я намазнявате с мазнина. Намазнявате и плота, на който ще разточвате. Вземате от тестото, правите си топчица и я разточвате, колкото искате. След това може да дооформоте с ръце. Лесно и бързо става.

Тестото може да се съхранява в хладилник и фризер.

Добър апетит!

Прочетете още:

Рецепта на деня: Свински шницели на фурна (от тефтерчето на баба)