България е отказала участие в операция на „Европол“, разследваща злоупотреби с европейски средства, харчени за COVID-19

Андрей Новаков

Андрей Новаков Снимка Мариана Стойкова, "ВАРНА новини"

България е отказала участие в операция на Европол – „Сентинел“, разследваща злоупотреби с европейски средства, харчени за COVID. Това обяви пред журналисти в Страсбург евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Андрей Новаков.

В доклад, гласуван в ЕП, се подчертават три държави – България, Полша и Унгария, които са отказали, като неколкократно България е подканвана да вземе участие, но това не се е случило.

„Към момента съм изправен пред неприятната ситуация да се налага да обяснявам на колеги от какво се тревожи българското правителство и защо МВнР не се е съгласило да участва в тази операция“, подчерта Новаков.

По думите му в същото време изпълнителният директор на Агенцията за одит на средствата от ЕС е бил отстранен, като е променен устройственият правилник на самата агенция и от мандат от 5 години той ще се назначава и уволнява единствено от финансовия министър.

„Това прилича на свръх концентрация на власт при положение, че тази агенция е независима и не зависи от мандата на един или друг министър. Тя трябва да контролира правителството как харчи парите, отпуснати от ЕС“, отбеляза Андрей Новаков.

„Това ме тревожи на фона, че нито една стотинка от Плана за възстановяване и развитие не е стигнала до българските общини. От Сдружението на общините в България споделиха, че не са били канени и не са участвали в процеса по изготвяне и одобрение на Плана за възстановяване и нямат готовност да подават проекти по него.

Като човек, който участва в писането на правилата за европейско финансиране е изключително тежко да приема, че моята собствена държава не може да се възползва от тях, още повече когато се създават съмнения, че нещо се прикрива заради нежеланието ни да участваме в акции на Европол, които имат за цел да запазят интереса на европейския данъкоплатец и неговото финансиране“, добави евродепутатът.

Мариана Стойкова, „ВАРНА новини“

Прочетете още:

Андрей Новаков за забраната на дизелови и бензинови автомобили: Рискуваме да оставим цели региони без транспорт

От строителния бранш алармират, че не могат да изпълнят договорите, които са подписали