ЦРУ: Путин е напълно здрав

ВАРНА новини лого

Снимка БТА/АР

Няма данни, че Владимир Путин е нестабилен или в лошо здравословно състояние, заяви директорът на ЦРУ.

В медиите все по-често се появяват непотвърдени спекулации, че Путин, който тази година навършва 70 години, може да страда от лошо здраве, вероятно от рак.

Но Уилям Бърнс заяви, че няма доказателства за това, като се пошегува, че той изглежда „твърде здрав“.

Коментарите му дойдоха в момент, когато САЩ обявиха, че ще предоставят на Украйна повече оръжия с далечен обсег на действие.

По-рано руският външен министър Сергей Лавров заяви, че военният фокус на Русия в Украйна вече не е „само“ източната част и намекна, че стратегията на Москва се е променила, след като Западът е снабдил Украйна с такива оръжия.

„Има много слухове за здравето на президента Путин и доколкото можем да кажем, той е напълно здрав“, заяви Бърнс на форума за сигурност в Аспен в Колорадо, съобщава Би Би Си.

В отговор на смеха той добави, че това не е официална преценка на разузнаването.

Бърнс, който е работил като посланик в Москва, заяви, че е наблюдавал и работил с руския лидер повече от две десетилетия.

Владимир Путин е „голям привърженик на контрола, сплашването и реваншизма“ и тези негови качества са се затвърдили през последното десетилетие, когато кръгът на съветниците му се е свил, каза директорът на ЦРУ.

„Той е убеден, че съдбата му като руски лидер е да възстанови Русия като велика сила. Вярва, че ключът към това е да се създаде отново сфера на влияние в съседство с Русия, а това не може да стане без контрол над Украйна.“

През ноември Бърнс замина за Москва, за да предупреди за сериозните последици от нахлуването в Украйна, след като САЩ бяха събрали разузнавателна информация за плановете на Русия. Но директорът на ЦРУ заяви, че си е тръгнал „по-обезпокоен, отколкото когато пристигнах“.

Плановете на руския президент се основават на „дълбоко погрешни предположения и някои реални илюзии, особено по отношение на Украйна и волята за съпротива“, каза г-н Бърнс.

„Путин наистина вярва на реториката си. Чувал съм го да казва това частно през годините, че Украйна не е истинска държава.

„Е, истинските държави се съпротивляват. И точно това направиха украинците.

От БГНЕС

Четете още: