Нинова се озъби на Радев за мандата: Преди година го държахме 11 дни! БСП ще реши кога да го върне (ВИДЕО)

ВАРНА новини лого

Корнелия Нинова, Източник NOVA

Започвам да мисля, че от „Има такъв народ” изобщо не са имали намерения да участват в съставянето на правителство. Предварително е имало замисъл този мандат да не се състои. ИТН имитираха, има нещо, което ускори тези процеси – приемането на антикорупционния закон и излъчването на Рашков за председател на КПКОНПИ. Асен Василев е обсъждан за премиер с нашия мандат. Това коментира в „Офанзива с Любо Огнянов” по NOVA NEWS председателят на БСП Корнелия Нинова.

Прочетете още:

Крум Зарков: Мандатът в БСП е за съставяне на кабинет, не за избор на шеф на КЕВР или на КПКОНПИ (ВИДЕО)

Според нея всеки може да говори в партията си каквото реши, а Христо Иванов ѝ се е обадил, за да се извини. „Органите на БСП ще решат дали ще бъде върнат мандатът и ще го обявим във вторник. ИТН ползваха записа на ДБ като повод да напусне преговорите. Христов Иванов им го даде. От яростта, политическото озверяване и агресията на ГЕРБ и ДПС се вижда, че имат истински страх да не се случи борбата с корупцията чрез промяната в КПКОНПИ. Уплашиха се и решиха да дръпнат ИТН. Не сме обсъждали или приемали решения да изчезне името на Рашков от програмата, ИТН я получиха и я върнаха без неговото име“, посочи тя. И уточни, че срокът на мандата е повод за нападки към БСП. 

„Приветствам усилията на Кирил Петков да търси алтернативи на доставките на газ. Има тревога по отношение на осигуряването му“, отбеляза лидерът на БСП. И разкри, че при работещ парламент и КЕВР могат да бъдат решени мерки за справяне с високите цени.

„Едната е за две тарифи – за по-малко потребление за по-бедните хора и по-високото – за тези с басейните и палатите. Ако няма председател, това не може да се реши. Ключов елемент е избор на председател на КЕВР“, отбеляза Нинова. 

Още по темата:

Радев предупреди Нинова: БСП да изпълни мандата в съответствие с Конституцията и решението на Конституционния съд!

„Дръжте мандата, за да приемем закон за ДДС, за акцизи, за държавно-обществено осигуряване, пенсии, Здравна каса, актуализация на бюджета… Помните ли колко го държахме? 11 дни! Никой тогава не се сети, че има конституция и тълкувателно решение на Конституционния съд. Никой не заплашваше с протести и кръв, ако мандатът не се върне. Даже съм си извадила един цитат на президента Радев от тогава: „Не може по този безотговорен начин да се отнасяме към българските граждани, не може да оставим хората в наближаващата пандемична криза без финансова и социална подкрепа за бизнеса, за здравеопазването, за медиците на първа линия…“. Всички ни молеха да го държим и никой не се сети, че тази Конституция действия. сега е същото“. заяви Нинова

„Сега защо е тази разлика? Заради последните 7 месеца. Разбраха, че няма да има прошка за кражби, задкулисие и корупция. Натискът и агресията сега са безпринципни. Свърши времето когато ГЕРБ и ДПС могат да вземат решения в БСП. След изявлението на Трифонов не е коментиран въпросът докога ще държим мандата“, добави вкопченият във властта вицепремиер в оставка. 

По думите ѝ не са водени разговори ИТН да нямат министри в евентуален нов мандат. „Никой от партньорите не е поставял такова условие. Това, че се върти в разговор на ДБ, не означава, че е вземано решение по този въпрос“, категорична бе Нинова. И допълни, че записът на ДБ не е аргумент за оттегляне от преговорите.

Гледайте във видеото:

Прочетете още:

Доц. Стойчев: ПП са еднодневки! Нов кабинет ще е управление на агонията (ВИДЕО)