Христо Иванов допуска, че още е възможно съставянето на кабинет

ВАРНА новини лого

Снимка БГНЕС

Председателят на ПГ на „Демократична България“ Христо Иванов допуска, че все още е възможно да се състави правителство. Това той каза в предаването „Неделя 150“ на БНР.

Имаме две задачи – съставянето на правителство и решаване на проблема с КЕВР, които изискват повече време. Това е разумният подход, ако някой иска да носи отговорност за страната, не просто да мисли за собственото си его, коментира Иванов.

Мислейки от гледна точка на рационалността, на прагматичността, на това, което е в интерес на страната, не мога да разбера какво пречи да се състави правителство. Просто трябва да седнем да обсъдим най-различни варианти, каза Христо Иванов. Да, има голямо натрупване на недоверие, големи проблеми в отношенията между партньорите. Но хората не искат да ги занимаваме със себе си, добави той. По думите му това не е някакъв телевизионен реалити формат, в който забавляват хората със собствените си преживявания. Ние трябва да произведем решение и по някакъв начин трябва да можем да кажем на хората какъв техен проблем решаваме, посочи Иванов. От тази гледна точка, по думите му, нищо не се е променило със записа от заседанието на ПГ на ДБ, от който излиза, че се обсъждат процесите. Ние като отговорни политици имаме едно единствено задължение – да се опитаме да реализираме третия мандат, заяви Христо Иванов. По думите му, ако наистина ПГ на „Има такъв народ“ (ИТН) реши да се „самоубие“ на база на решението на техният лидер, това е достатъчно основание да хвърлят страната към кризата, да си носят отговорността за това.

Ако ме питате мен, продължавам да мисля, че е обективно, това продължава да бъде нашата задача, каза още Иванов за евентуално ново правителство. 

На въпрос вярно ли е, че ще има среща днес между БСП, „Продължаваме Промяната“ и ДБ, без да поканят ИТН, на която трябва да обсъждат евентуално съставяне на правителство, Иванов коментира, че имат срещи във всякакви формати. За срещата, за която споменах в този запис, не съм уточнявал в какъв формат, тя беше отменена, добави той.

Още по темата:

Ива Митева: Христо Иванов да поиска прошка от ИТН