Старо съдебно дело изкара БДЖ-Пътнически превози на печалба

ВАРНА новини лого

Снимка: Андрей Андреев, ВАРНА новини.

Старо съдебно дело изкара БДЖ-Пътнически превози на печалба, показва анализ на в. „Банкеръ“. Общите приходи на дружеството се увеличават с 16% или с 8.833 млн. лв. – едно наистина прилично постижение.

Добрите новини за държавната компания са, че приходите от продажби на билети са нараснали с 1.456 млн. – до 10.243 млн. лева, защото българите се раздвижиха след ковид ограниченията. Така в сравнение с първото тримесечие на 2021 г., става дума за ръст от 17 на сто. 7.377 млн. лв. от общите приходи на дружеството, обаче, са дошли от „други финансирания“ – термин, прикриващ държавните дотации за компенсиране на повишените цени на тяговата електроенергия.

„С други думи, 84% от въпросните общи приходи са дошли от финансовото министерство. Тоест – вицепремиерът Асен Василев има над пет пъти по-големи заслуги за увеличението на общите приходи в БДЖ-ПП, отколкото транспортният министър Николай Събев“, твърди в.“Банкеръ“.

От друга страна, оперативните разходи на дружеството скачат с драстичните 28% , или с 15.873 млн. лв., което води до това, че резултатът от основна оперативна дейност се влошава – от 3.372 млн. лв. загуба за първото тримесечие на 2021 г. – на 10.412 млн. лв. загуба за първите три месеца на 2022 г.

Въпреки това, БДЖ-ПП отчита още един успех – подобряване на резултата преди продажбите на неоперативни активи, амортизациите и финансовите дейности, което води от 2.925 млн. лева загуба през първите три месеца на 2021 г., на 1.180 млн. лв. печалба за 2022 г. Причината е, че дружеството прибира 11.543 млн. лв. чист приход от спечелено дело срещу Първа инвестиционна банка (ПИБ). То е образувано през 2014 г., спечелено е преди месеци в съдебната зала и поради това министър Събев и хората му в БДЖ нямат абсолютно никакъв принос за този сериозен приход.

През 2008 г. БДЖ сключва договор с печално известната фирма на Валентин Моллов „Арвекс“ за доставка на 100 употребявани пътнически вагона от Германия. Малко по-късно Валентин Моллов цедира своите вземания от БДЖ към ПИБ, в резултат на което жп превозвачът започва да изплаща месечните вноски по задължението си към тази банка. През 2014 г. по препоръка на юрисконсулта и на финансовия директор на „Холдинг БДЖ“, ръководството на компанията спира плащанията към ПИБ и завежда дело за възстановяване на внесените дотогава суми. След съдебна сага, продължила повече от 7 години, БДЖ печели делото и банката изплаща общо 21 млн. лв. главница и лихви на „Холдинг БДЖ“ и на БДЖ-ПП, част от които са и цитираните по-горе 11.543 млн. лева.

„Без този еднократен „бонус“ от ПИБ, реалният финансов резултат на БДЖ-ПП за първото тримесечие щеше да бъде не печалба от 1.180 млн. лв., а загуба от 10.363 млн. лева“, отбелязва в.“Банкеръ“.

От Tribune.bg

Четете още: