Делян Добрев: „Булгаргаз“ е във фактически фалит

Делян Добрев

Снимка БГНЕС, архив

Във временните комисии за договорите, свързани с „Булгаргаз“ за доставките от „Газпром“ се установи, че са правени огромни далавери – първо не само, че има посредници, ами има куриозен случай: офертата е получена, преди да бъде поискана, такива процедури ние не сме виждали поне 20 години, заяви в „Денят започва“ Делян Добрев, депутат от ПГ на ГЕРБ.

Там ако влезе Сметната палата, няма да излезе една година, а всичките ѝ доклади ще отидат в прокуратурата, каза той.

Заедно с колегата му Радомир Чолаков са изпратили до ДАНС и до МВР информацията, с която разполагат. Получили са официален отговор от ДАНС, че информацията е проверена, съставили са документи и са ги изпратили във ВКП по компетентност.

„Крайният резултат е, че „Булгаргаз“ е във фактически фалит. Успяха само за 6 месеца най-печелившото дружество в българската енергетика, което за миналата година имаше 99-100 млн. печалба, 0 лв. задължения, да го докарат до технически фалит“, каза Добрев.

И посочи, че „белята за Топлофикация – София предстои“.

Той коментира и по казуса „Джемкорп“: „Не се е разминало на 100%, защото ако ни заведат арбитраж в Париж, ние е възможно да го загубим. Какво ще кажат в Париж – ще кажат: ние добросъвестно подписахме един меморандум в България, започнахме да работим по него, инвестирахме стотици милиони евро – ще прехвърлят някакви фактури между офшорките, България в един момент ни прекрати едностранно меморандума, т. е. нашият интерес е увреден, ние си искаме парите, които сме инвестирали.“

БНТ

 

Прочетете още: 

Георги Кадиев: Следващото правителство трябва да е от гении или магьосници, които да оправят цялата каша