Николай Нанков към Настимир Ананиев: Един политически импотент цяла седмица симулира активност

Нанков

Снимка БГНЕС

„Продължаваме промяната“ обвиниха ГЕРБ и ДПС за това, че в последната седмица от работата на 47-ото Народното събрание са саботирали заседанията на Комисията по регионално развитие, благоустройство и местно самоуправление и по този начин са възпрепятствали решаването на проблемите в пътния сектор. ГЕРБ-СДС от своя страна ги контрираха, че управляващите са проспали седем месеца, в които това е можело да се случи.

„С колегата Ненков бяхме провокирани не само от днешното изявление на едни политически, да не казвам какви, от „Продължаваме промяната“, а и от действията им в последната седмица, визирам специално един политически импотент, колегата Настимир Ананиев, той не ми е и колега между другото, който цяла седмица се опитва да симулира активност, въпреки че последните 8 месеца, а преди това последната година и половина, създадоха такава невъобразима каша, такива проблеми в пътния сектор, че сме изправени до тук – да нямаме нито пътна поддръжка, нито разплащания с фирми за извършени дейности, а потърпевши са всички български граждани“. Това заяви по време на брифинг в парламента депутатът от ГЕРБ-СДС Николай Нанков.

По думите му два дни е имало ялови и импотентни опити да се свика комисия с промяна на абсолютно незаконосъобразно решение, което преди няколко месеца прие Народното събрание.

„Комисията, която беше насрочена за сега щеше да разглежда и да приеме становище по доклада на Междуведомствената работна група, който не съществува. Има едни хвърчащи листа, които не са удостоверени с подписите на всички членове от тази група“, подчерта Нанков. 

Той изрази възмущението си от приетото през април решение на парламента, с което строителните фирми получават 50% предварително, а останалите – след проверка.

„Уникален прецедент – за добрите фирми -100%, за другите – нищо“, посочи той.

Нанков отбеляза, че „добрите“ вероятно са само онези, които са консултирали проектите си през „определени адвокатски кантори“.

Според ГЕРБ решението за разплащането към пътните строители е противоконституционно, затова те го обжалват пред Конституционния съд.

„Нашата позиция като политическа група ГЕРБ – СДС е категорична и последователна, че това решение е противозаконно, незаконно, противоконституционно, затова го обжалвахме пред Конституционния съд. Има насрочено дело и единствената оправия и единственият възможен изход е евентуалното произнасяне и отмяна на това решение. Какви срокове ще променяме? От 30 септември до 30 ноември. Те за година и половина не можаха да обявят нови обществени поръчки – за два месеца ще успеят? Кого заблуждава този политически импотент Настимир Ананиев. Точно в това се крие политическият разврат. Тук се крие политическият разврат и политическата импотентност“, избухна бившият министър на регионалното развитие и благоустройството. 

 „Какво като мине решение на Регионалната комисия?“, попита Нанков.

Той обърна внимание, че името на Настимир Ананиев е във всички декларации на протестиращия строителен бранш и обвини управляващите, че са безпомощни и за два дни се опитват да заблудят обществото, че правят нещо.

„Пътна поддръжка няма, затова е докладът на ДАНС“, добави Нанков.

„Той ги размотаваше ( бел.ред. Настимир Ананиев), той с Асен Василев ги лъжеше една година. Стигнахме до последния ден на парламента и се разбързахме да правим нещо. На кого правите мили очи?“, попита още той.

„Възелът около пътното строителство ще се развърже, ако Конституционният съд отмени решението на Народното събрание, с което договорите за поддръжка важат до 30 септември“, категоричен бе Нанков.

„Ако допреди една година България беше една строителна площадка и се правеха инфраструктурни обекти в общини, пътища, всякаква инфраструктура, ВИК инфраструктура, то за тази година и няколко месеца всичко спря. Но за сметка на това живеем в една пропагандна среда, в която ни се обясняваха много измами и лъжи, които като къща от карти една по една започнаха да излизат наяве, че всъщност това са опити да извлечеш политически дивидент, но в крайна сметка страда единствено и само обществото ни“, добави колегата му Александър Ненков.

Той също обърна внимание за плащането на „добрите фирми“.

„Кои са тези фирми, които са добри? Това са тези, които са минали през канторите. Вие много добре знаете кои са“, каза Ненков. По думите му става ясно, че за едни фирми може да се плати 100%, за другите нищо. „Това си е истинска проба корупция. Най-тъжното е, че всички страдат. Държавата се превърна в едно гробище. По пътищата расте трева. Няма кой да смени мантинелите“, възмути се Ненков.

Все пак днес ГЕРБ ще подкрепят предложенията на ПП за индексация на обществените поръчки, защото имало адекватни предложения.

„Не знам дали саботирането на регионална комисия не е свързано с това един горещ картоф да остане при президента и служебния кабинет. Това коментира от своя страна председателят на Комисията по регионална политика и депутат от „Продължаваме промяната“ Настимир Ананиев по време на брифинг в Народното събрание. 

Той коментира и внезапното спиране на протестите от страна на пътищарите.

„Вчера чухме, че пътният бранш прекратява протестите и ще разговарят със служебния кабинет. Незнайно  защо след като призовахме да протестират пред централите на ГЕРБ и ДПС“, каза още Ананиев.  Той се оплака, че няколко заседания на Регионална комисия в последните дни, са провалени.

Днес ресорната комисия в парламента трябваше да разгледа проект на решение, с който да се удължи срокът от 30 септември до 30 ноември 2022 г., в който АПИ имаше възможност да сключи новите договори за пътна поддръжка. 

„Имахме намерение да решим част от проблематиката, която искаше пътният бранш да бъде решена. Предложихме в сряда да се разплатим с всички коректни фирми сега веднага, защото смятаме, че както бизнесът трябва да бъде коректен към държавата, така и държавата трябва да бъде коректна към бизнеса. Входирахме предложение да удължим срока на решението на Народното събрание, което приехме през април месец, свързано с плащането за текущ ремонт и поддръжка“, обясни Ананиев. 

Той призова днес Законът за обществените поръчки за индексацията на договорите за пътна поддръжка във връзка с инфлацията да мине на две четения в пленарна зала. 

Колегата му от „Продължаваме промяната“ Йордан Терзийски обърна внимание, че пътната поддръжка след 30 септември е застрашена. „С тази демонстрация на некомпетентност, се прикриват определени зависимости и това е в ущърб на българските граждани. Всички ние ще бъдем жертва на това, защото след 30 септември няма да има пътна поддръжка“, предупреди Терзийски.

Той определи поведението на опозицията в лицето на ГЕРБ и ДПС като безотговорно.  

„Регионалният министър няма как да заобиколи решението на НС и да се разплаща след 30 септември. Служебният кабинет е поставен в трудна ситуация за аварийни плащания. Не е изчистен казусът, регионалният министър ще бъде поставен под напрежение“, предупреди от своя страна Настимир Ананиев.

„Това е тежко политическо лицемерие от ГЕРБ и ДПС, и от страна на пътищарите“, настоя той и отбеляза, че има публична справка на ДАНС, която също предупреждава, че ако депутатите не удължат срока за разплащане, има риск за бранша и ще бъдат блокирани всички ремонти на пътища и тяхната поддръжка.

Ананиев отбеляза, че прекратяването на поръчките от АПИ ни поставя в ситуация да се работи само с текущите фирми.

„Надявам се служебният кабинет да обяви нови обществени поръчки, за да текат процедурите“, добави той.

Tribune.bg

 

Прочетете още: 

Георги Кадиев: Следващото правителство трябва да е от гении или магьосници, които да оправят цялата каша