От ПИК: ПОТРЕС! Президентът връща Стела Балтова за министър. Туризмът не я иска

Балтова

Снимка: БГНЕС

Президентът Румен Радев е готов със състав на на служебен кабинет, казват хората покрай него. Той ще разпусне парламента във вторник и ще насрочи избори вероятно на 2 октомври 2022 г. В тази връзка туристическият бранш е против назначаването на Стела Балтова за служебен министър на туризма за четвърти път. Тя вече беше на поста през 2017 г. и през двете служебни правителства през 2021 г. „Моето лично мнение е, че връщането на Стела Балтова ще бъде най-несполучливият евентуален избор на служебен министър на туризма. Тя не направи нищо за сектора през двата си мандата през миналата година“, коментира пред TravelNews проф. Георги Рачев, председател на Алианса на туристическата индустрия в България (АТИБ) и зам.-председател на Българската асоциация на туристическите агенции (БАТА). Според него е имало трудна комуникация със Стела Балтова. „Обещаваше някои неща и след това правеше точно обратното“, подчерта той.

Браншът има нужда от действия и предвидимост. Трябва да бъде министър, който разбира от туризъм и има реален опит в практиката, каза Павлина Илиева, председател на Сдружението на туроператорите и туристическите агенти „Обединение Бъдеще за туризма“ (ОБТ). „Връщането на Стела Балтова ще е пагубно за сектора“, допълни тя.

Подобно мнение изрази и Мартин Захариев, зам.-председател на Националния борд по туризъм. „Слагането на Стела Балтова като министър за четвърти път ще е системна грешка на президента Румен Радев“, коментира той. По думите му целият сектор обяви през миналата година, че тя не става за министър, защото не произвежда никакви резултати. Захариев допълни, че днес Конфедерацията на българския туристически бизнес (КБТБ) ще изпрати писмо до президента Румен Радев със своето предложение за министър и най-неотложните проблеми в сектора.

Председателят на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА) Георги Щерев очаква новият служебен министър да бъде добър професионалист. „При Стела Балтова нещата се забатачиха през милата година за 8 месеца, като изпуснахме ценно време и загуба на средства за бранша“, обясни той. Според Щерев тя няма никаква представа за проблемите в туризма.

pik.bg

 

Прочетете още: 

47-ото Народно събрание остава в историята