Почистват труднодостъпните плажове в район „Аспарухово“

плаж Карантината

Снимка: Фейсбук

Акция по почистване на труднодостъпните плажове ще се проведе в район „Аспарухово“! Инициативата е част от подготовката за Международния фестивал за късометражни филми на млади автори „Карантината“. Това съобщи кметът на района Ивайло Маринов. 
 
„Ще бъдат почистени плажовете от нос Галата до рибарското селище (плаж „Романтика“ под кв. „Галата“, труднодостъпната брегова зона на местност „Зеленика“ и плажа на кв. „Аспарухово“ пред рибарско селище „Карантината“). Отпадъците от труднодостъпните места ще бъдат извозени с лодки до плажа на рибарското селище и предадени за рециклиране“, уточни Ивайло Маринов.
 
Акцията, която ще се проведе на 1 август ще завърши с прожекция на късометражен филм, засягащ темата за „ничиите отпадъци“ в природата и неизбежното им достигане до водните басейни.
 
Събитието се осъществява, като част от кампанията за чисти Събития#БезОтпадъци на сдружение „BG Бъди активен“, като част от дейностите по проект „Партньорство за красива и чиста България“ и дългосрочната програма Място България. Партньори по проекта са Морски клуб „Приятели на морето“, сдружение „Пауър Джъмп“ и район „Аспарухово“.
 
„Началото на кампанията по опазване на околната среда е 1 август в 16:00 ч. на плажа пред рибарско селище „Карантината“, който вчера почистихме с помощта на доброволци и концесионера на плаж „Аспарухово“, за което съм им много признателен! Да бъдем обградени от чиста околна среда зависи единствено от нас!
 
Уточнявам и нещо много важно! Тревата от почистения участък пред рибарското селище не съдържа защитения вид растение, което се намира на другия край на плажната ивица. Защитеното растение „Персийска поветица“ е оградено, с цел да се запази от посегателства и да имат възможност жителите и гостите на района да се запознаят с този рядък вид. Има поставена информационно табела и се намира на 800 метра от мястото, което почистихме!“, написа във Фейсбук кметът на „Аспарухово“.