Мирослав Иванов се оплака от изключително тежък натиск от опозицията

Мирослав Иванов

Снимка: БГНЕС

„Има леко разочарование за нас, защото имахме желание да свършим работа. Натискът от позицията беше изключително тежък през последните 8 месеца“. Toва заяви в специално интервю за БиТиВи след края на работата на 47-то Народно събрание временно изпълняващият длъжността председател на парламента Мирослав Иванов.

За ПП било много сериозно предизвикателство да влязат в парламента, като всички победи и загуби преживели емоционално. С известно облекчение „Продължаваме промяната“ отиват отново на избори, защото натискът върху тях бил много голям, като работили и почти без почивка – през събота и неделя.

„Първи сред равните е тежка корона“, изтъкна Мирослав Иванов и добави, че случаите на бой в парламента показва колко е бил силен натискът на опозицията в парламента. Почти ежедневно е имало елементи на обида в Иванов с аргумент, че депутатите се държали с неуважение и арогантно към останалите народни представители.

Мирослав Иванов се надявал на повече депутати да подкрепят програмата на „Продължаваме промяната“ за съставяне на правителство. Записът на ДБ не е причината, а повод ИТН да излязат от преговорите за кабинет. Това е един политически анализ, който се прави във всяка една парламентарна група, каза той.

ПП изпитват уважение към президента Румен Радев, но Мирослав Иванов усещат промяна в отношение на държавния глава към властта в оставка. За него е необяснимо, че президентът непрекъснато критикувал ПП и Народното събрание. „Господин Радев нито веднъж не каза благодаря на правителството и си позволяваше да излиза пред медиите и да казва какво е добре за България и каква позиция да заеме. Държавният глава се опита да заеме функции, които не са му Конституция“, коментира Иванов.

Мирослав Иванов вярва на всички от ПП, като не се притеснява от евентуални проверки от служебния кабинет. Единствено се притеснява, че това, което започнали като работа управляващите в оставка, нямало да бъде продължено от служебното правителство на Румен Радев.

Мирослав Иванов вижда ПП на предсрочните парламентарни избори като първа политическа сила. Толкова смели очаквания, че ПП могат да управляват сами и без коалиция Иванов няма. Той не вярва, че партията на Стефан Янев – „Български възход“ ще мине четирипроцентовата бариера за влизане в парламента.

Иванов вярва, че с БСП и ДБ ще имат необходимото мнозинство в следващото 48-о Народно събрание, за да съставят правителство.

От Dnesplus.bg

Четете още:

Кирил Петков няма никакъв принос за интерконектора Гърция – България, освен да провали проекта