Украйна съобщава за десетки загинали руски войници в боевете за Херсонска област

Украйна

Снимка trud.bg

Украинската армия съобщи, че силите ѝ са убили десетки руски войници и са унищожили два склада за боеприпаси в боевете за Херсонска област. Областта е основната цел на украинската контраофанзива на юг и има много важно значение за снабдяването на руските войски, предаде Ройтерс.

Движението на влакове над река Днепър е прекъснато, съобщи южното командване на украинската армия, което вероятно ще откъсне още повече руските сили западно от реката от снабдяването им от окупирания Крим и от изток.

С помощта на западни далекобойни ракетни комплекси Украйна успя през последните седмици да повреди тежко три моста над Днепър, отрязвайки града Херсон и – по оценки на британски представители от сферата на отбраната – поставайки по този начин разположената на западния бряг на реката 49-а армия на Русия в изключително уязвимо положение.

„В резултат на установяването на огневи контрол над основните транспортни коридори в окупираната територия движението на влакове по железопътния мост над Днепър е невъзможно“, заяви командване „Юг“ на украинската армия.

То допълни, че в боевете през вчерашния ден в Херсонска област са загинали над 100 руски войници и са унищожени седем руски танка. Херсон беше първият голям град, превзет от руските войски след инвазията на 24 февруари.

Първият заместник-ръководител на областния съвет на Херсон Юрий Соболевски каза на местните жители да стоят далеч от руските складове за боеприпаси.

„Украинската армия мощно настъпва срещу руснаците и това е само началото“, написа той в приложението Телеграм.

Проукраинският областен управител на Херсон Дмитро Бутри заяви, че особено тежко засегнат от боевете е Бериславски окръг. Берислав се намира на другия бряг на реката, северозападно от Каховската водноелектрическа централа .

„В някои села няма и един дом, който да е останал непокътнат, цялата инфраструктура е унищожена, хората живеят в мазетата“, написа той в Телеграм.

Изнесените данни не могат да бъдат проверени.

По-рано през седмицата представители на проруската администрация на Херсонска област отхвърлиха западните и украинските оценки за положението в региона.

По-рано днес британското министерство на отбраната съобщи, че Русия вероятно е изградила два понтонни моста и фериботна система, за да компенсира щетите по околните мостове, нанесени при украинските удари по тях.

Поставените от Москва власти в окупираните територии на Южна Украйна вероятно се готвят да организират референдуми по-късно тази година за присъединяване към Русия и „вероятно принуждават населението да дава личните си данни, за да изготвят избирателни списъци“, допълни военното ведомство на Обединеното кралство.

От БТА

Четете още: