От ПИК: Две супертежки задачи пред служебния кабинет на Радев

Радев

Снимка: БГНЕС

В следващите часове президентът Румен Радев ще издаде указ, с който ще разпусне 47-ото Народно събрание, ще назначи служебно правителство и ще определи дата за предсрочни парламентарни избори.

Най-вероятната дата ще е 2 октомври. Ако прибавим процедурното време по свикването на 48-ото Народно събрание и следизборните преговори за коалиция, редовно правителство и работещ парламент България едва ли ще има преди средата на октомври.

Това означава, че служебният кабинет, който Румен Радев ще назначи, ще има два месеца и половина, от началото на август поне до средата на октомври, за да реши и още няколко надвиснали над страната проблема.
Според Конституцията служебното правителство трябва да се погрижи за организирането на честни и прозрачни избори. Това обаче може би ще се окаже най-лесната задача пред министрите на Радев.

Далеч по-трудно ще бъде да се намери трайно решение за кризата с природния газ. Припомняме, че след като „Газпром“ ни спря доставките България има договор с Азербайджан за 1 млрд. кубически метра газ годишно, при положение че ни трябват между 3-3,5 млрд. годишно. На този фон хранилището в Чирен е запълнено под половината и е едно от най-празните в цяла Европа, а страната ни купува драстично по-скъп газ през посредници.
Правителството на отиващия си Кирил Петков обяви, че е склчило договор за доставка на 7 танкера с LNG газ, като задачата на служебното правителство ще е да осигури инфраструктура, за да може тази газ да потече по тръбите.

Така кабинетът на Радев ще има тежката задача да овладее кризата с газа. Да подсигури количества за пълненето на Чирен, да опита да премахне посредниците, за да се намали цената, както и да се договори с Турция и Гърция за разтоварването на танкерите, за които Петков твърди, че е подсигурил. Както и разбира се, да се увери, че количествата, които биха дошли с въпросните танкери, ще са достатъчни, за да изкараме зимата.

Втората супер тежка задача, която кабинетът на Радев ще има, е свързана с овладяването на цените и галопиращата се инфлация. Припомняме, че експерти алармират, че инфлацията в страната ни е по-висока от средната за ЕС, а цени на храни, стоки и услуги не спират да се увеличават.

Цените на горивата също са на рекордни стойности, въпреки че ставките на петрола на международните борси се нормализираха на нива, на които горивото не би трябвало да надхвърля 2,70 лв. за литър.

И макар правителството на Радев да няма законодателна инициатива, то ще има възможността да реализира краткосрочни мерки за овладяване на ценовия шок за българина преди очертаващата се тежка зима.

Ако кабинетът на държавния глава обаче се провали с тези две задачи, то третата им задача, свързана с осигуряването на честни и прозрачни избори, ще се окаже безсмислена. Просто защото гладът и мизерията, които ни очакват през зимата, ще изкарат народа по улиците и тогава няма да има никакво значение кой ни управлява.

pik.bg

 

Прочетете още: 

Борисов към властта: Спрете на лъжете, писмата на „Булгаргаз“ показват пълен провал