Българският княз получава телеграма от кмета на Варна Михаил Колони – 2 август 1892 г.

Фердинанд I

На 2 август преди 128 години българският княз Фердинанд и кметът на Варна Михаил Колони разменят телеграми. Поводът е, че на този се отбелязва годишнина от възкачването на престола на българския монарх.

Телеграмите са публикувани във „Варненски общински вестник“ от 10 август 1892 година:

ВАРНА

Кмету Колони

Като благодаря вам и на населението от поверенната Ви Община за поднесените приветствия и верноподанически чувства по случай възществието Ми на престола, поздравлявам жителите на любимия Ми град Варна.

3 август 1892 ФЕРДИНАНД

София

Негово Царско Височество Княз на България.

Щастливи бяхме и тая година да дочакаме 2 Август, този знаменит ден за цяла България, това начало на една ера от мирен и развивателен във всяко отношение живот, дата на 1887 г., от която се почна на твърда почва развитието и урежданието на нашата държава.

Това признато, не остава освен да благодарим дълбоко на виновника, принесший тези блага на отечеството ни – на Ваше Царско Височество, в когато сме имали и ще имаме вяра за щастливото искарвание на благоприятна точка народното дело.

От моя страна, от страна на Общинский съвет и от любимите Ви Варненци поднасям верноподанническите ни чувства на Ваше Царско Височество, както и благопожеланието ни за дългогодинствието, щастливото царувание на Августейшия ни Господар над Целокупна България.

2 Август 1892. Кмет: М. Колони“.

ВАРНА новини

Четете още: