Каква Наредба за обществения ред искат варненци? (ВИДЕО)

Зам.-кметът Тодор Иванов на брифинг в община Варна

Снимка: Борис Проданов, "ВАРНА новини".

В момента тече подготовката по нова Наредба за обществения ред във Варна. През миналата година по искане на един от окръжните прокурори по-голямата част от действащата наредба беше отменена. В резултат на това тя не действаше пълноценно, защото съвсем малка част от текстовете останаха в сила. Това не означа, че не беше осъществяван контрол. Освен наредбата съществуват и други нормативни актове, по които контролните органи биха могли и вземаха отношение. Това заяви на брифинг в община Варна зам.-кметът Тодор Иванов.

Той сподели, че всички предложения от граждани, институции и общински служителите, постъпили в едномесечния срок, са публикувани на сайтовете на общината и на общинския съвет. Продължават да пристигат и нови предложения, които обаче не могат да бъдат публикувани. От общината са готови да включат всяко едно градивно предложение, което е в съзвучие с действащото законодателство.

По думи на зам.-кмета най-активни с предложенията са представителите на неправителствените организации, занимаващи се със защита на животните. Има предложения и за забрана на достъпа до детските площадки през нощта. Силно застъпените са и искания, свързани с етажната собственост. Сред тях обаче не липсвали и такива, които въвеждали до нарушения на законите.

Сред предложенията бил е проблемът с храненето на бездомни животни:

„Храненето на бездомните кучета и котки създава територии, които животните пазят. Това е предпоставка за инциденти и отново ще бъде забранено в наредбата. Четириногите стават агресивни, за да бранят храната си. Предложенията ще бъдат разгледани в комисиите Допълнително храненето създава замърсяване на града“, каза Иванов.

По негови думи проблеми създават и все по-често срещаните в града и особено селищните образувания лисици, язовци, чакали, влечуги.

Сред предложенията е стимулирането на разкрасяване на околоблоковите пространства, но със забрана за отглеждане на плодове и зеленчуци.

Не липсват и желания, свързани със сметта, сметосъбирането и ровенето по кофите от хора и животни.

Зам.-кметът сподели, че много от съдовете за смет били умишлено повреждани. Тези повреди създавали условия за ровене на животни в боклука, което от своя страна разнася зарази.

Най-новите съдове за изхвърляне на боклука във Варна са два вида – с амортисьори и с тежести.

„Имаме около 50 съда с изрязани амортисьори. Това е умишлено повреждане с инструменти. Не сме установили причината, но нека се знае, че се предприели мерки за предотвратяване на тази практика. За съжаление някои от децата използват лостовете на тези съдове, за да се люлеят и ги повреждат. Проблемите са много и ги споделям, защото сме съпричастни към чистотата на града“, каза Тодор Иванов и добави, че има и постъпили упреци, че забраните за ровене в кофите изразявали негативното отношение към социалните проблеми на клошарите.

Борис Проданов
Андрей Андреев

Снимка и видео: Борис Проданов, „ВАРНА новини“

Четете още: