Полицаи се включват в контрола по нерегламентираното изхвърляне на отпадъците във Варна

Тодор Иванов

Снимка live.varna.bg

Засилва се контролът по нерегламентираното изхвърляне на отпадъците от страна на граждани и на собственици и наематели на търговски обекти, съобщи на пресконференция днес Тодор Иванов, зам.-кмет на Община Варна. Проверките ще бъдат не само на територията на града, но и в курортните комплекси. В екипите се включват представители на Общинска полиция, ще се търси и съдействие от Областната дирекция на МВР – Варна. При констатирани нарушения ще се съставят актове по Закона за управление на отпадъците от инспекторите от екологичен контрол от администрацията и районните кметства, като санкциите за физическо лице са в размер от 300 до 800 лв., а за юридическо лице от 1400 до 6000 лв.

В летните месеци са констатирани пропуски в сметоизвозването в районите „Одесос“ и „Приморски“, където има най-голямо увеличение на населението, посочи Тодор Колев, директор на дирекция „Екология и опазване на околната среда“ към Община Варна. По негови данни от началото на годината са наложени санкции в размер на 118 000 лв. на фирмата по чистота – ЗМБГ. 

Сериозна причина за замърсяването около новите контейнери обаче имат и гражданите, които изхвърлят отпадъците си около тях, дори когато са празни. Констатирано е, че съдовете за смет умишлено се повреждат – чупят се и се крадат противотежестите и амортисьорите, които автоматично затварят капака. Изваждането на отпадъци от контейнера от различни лица също води до разпиляване на боклук и евентуално разнасяне на зарази. Замърсяване е констатирано и от страна на търговските обясни, обясни зам.-кметът. 

ВН

Прочетете още:

Каква Наредба за обществения ред искат варненци? (ВИДЕО)