Полицаи съдят Рашков, подписал уволнението им, докато бил под карантина от Covid-19

Бойко Рашков

Снимка Пресфото БТА

Бивши служители на МВР съдят отиващият си вътрешен министър Бойко Рашков, защото докато бил в карантина от Covid-19 подписал заповеди за уволнението им. Това научи Breaking.bg. Проваленият министър, известен с прозвището Дамаджаната, извади открито писмо до главния прокурор Иван Гешев, в което го обвинява в „чадър“ над депутата от ГЕРБ Бранимир Балачев. Според Рашков народният представител е бил болен от коронавирус и по време на карантината си е ходил на 7 съдебни заседания, участвал и в брифинг, но не е обвинен.

Отиващият си министър обаче трудно може да бъде наречен пазител на законите, защото се явява системен техен нарушител. На 10 януари 2022 г. се провежда Консултативен съвет по национална сигурност при президента Румен Радев по темата Македония. След шестчасово заседание става ясно, че шефът на парламента Никола Минчев е с положителна проба за коронавирус. Това реално обезглавява държавата, защото на другия ден РЗИ нарежда всички участници в КС, включително премиер, президент, председател на НС, депутати и шефове на служби да бъдат поставени под карантина.

МВР съобщава, че на 11 януари вътрешният министър е самоизолиран. Функциите му ще се изпълняват от заместник-министъра Стоян Темелакиев. Да, ама не. Оказва се, че в нарушение на закона по време на карантината Рашков е подписвал заповеди за уволнения на служители в МВР като продължение на кадровата чистка в министерството.  Това означава, че вътрешният министър не е спазвал карантината и е идвал в министерството. Затова отстранените служители съдят отиващият си вътрешен министър. Решение на магистратите ще има най-вероятно тази седмица.

Дамаджаната е последният човек, който може да говори за спазване на законите и правилата по време на пандемията от коронавирус. Както Breaking.bg единствен писа на 1 ноември 2021 г. Бойко Рашков наруши закона като не излезе под карантина заради конкт с болен от Covid-19. В края на октомври зам.-министъра на вътрешните работи Емил Ганчев е с положителен ПСР-тест за коронавирус. Той е под карантина на домашно лечение. Преди да даде положителен тест, Ганчев е бил всеки ден в кабинета на вътрешния министър по няколко часа. Така според здравните наредби Рашков-Дамаджаната е контактно лице с болен и трябва също да бъде поставен под карантина.

Дамаджаната обаче пренебрегва разпоредбите и се явява на работа, прави оперативки с шефовете на служби и другите зам.-министри и се е вихрил в сградата на МВР.

Бойко Рашков се хвалел се пред подчинени, че не е ваксиниран, но взима още от сутринта течни сгряващи напитки, които разширявали кръвоносните съдове и това го пазело от вируса. Благодарение на неглижирането на Ковид-мерките от Рашков цели дирекции в министерството пламнаха от заболели служители.

Вътрешният министър дори заявил, че не признава дистанционната работа, защото била „надомна“ и не можело служителите да си седят вкъщи.

Прочетете още:

Гърми скандал! Дедо Еконтий се скри, варди жена си и не дава властта