Премиера на „Ернани“ във Варна на 6 август

Ернани

Премиера на „Ернани“, 6 август, 21 ч., Летен театър – Варна
Опера от Джузепе Верди

Диригент Григор Паликаров

Постановка Кузман Попов

Режисьор Деян Прошев

Сценография Денис Иванов Художници костюми Мария Трендафилова, Лора Маринова, Денис Иванов Диригент на хора Цветан Крумов

В ролите:

ЕРНАНИ – Иван Момиров

ЕЛВИРА – Сузана Бранкини

ГОМЕС ДА СИЛВА – Деян Вачков

ДОН КАРЛОС – Пламен Димитров

ДОН РИКАРДО – Пламен Райков

ЯГО – Петър Петров

ДЖОВАНА – Галина Великова

Солисти, оркестър, хор и балет на Държавна опера Варна

„Ернани“ е операта, която носи дълбокия отпечатък на творческата природа на Верди. Той е романтик по душа: страстен, меланхоличен, затворен, потаен, самотен, недоволен от себе си и от всички поради неудовлетвореното желание за добро. Верди пише тази опера, когато е вече на върха на кариерата и славата си. Поръчана му е ит граф Карло Мочениго за да отбележи края на карнавала във Венеция през 1844 г.

Сузана Бранкини е спинтов лиричен сопран с впечатляваща сила и гъвкавост на гласа и запомнящо се сценично присъствие. Родена в Рим от италиански баща и майка от Карибите, тя усъвършенства вокалната си техника при световната оперна прима Райна Кабаиванска. Варненската публика ще има удоволствието за втори път да се срещне с магнетичното сопрано, след триумфалното й превъплъщение в образа на Леонора в „Трубадур“ през юли 2021 г.

Варненският тенор със световна слава Иван Момиров ще представи своя прочит на испанския благородник Ернани. В останалите роли ще чуем блестящите солисти на Варненската опера Деян Вачков, Пламен Димитров и др.

ВН

Прочетете още:

Мегаконцерт на група „Сигнал“ във Варна! Данчо Караджов празнува 70 г.