Президентът представи служебния кабинет: Поемате страната в труден момент на вихреща се инфлация и нормативен блокаж

Президентството на България

Снимка БГНЕС, архив

На официална церемония в Гербовата зала в Президентството Румен Радев официално представи назначеното от него служебно правителство с премиер Гълъб Донев. Той очерта задачите пред  служебните министри.

„Това е четвъртото служебно правителство, което назначавам. На вас се пада отговорността да се справите с предизвикателства, които бяха спестени на предишните три кабинета. Вие поемате отговорност за България в труден момент за страната ни – обществена умора от острото политическо представяне, вихрещи се инфлация и обедняване, непосилни цени на горива и енергоносители, липса на газ за зимата, нормативен блокаж и разпадаща се пътна мрежа, засилващи се протести, забуксувала съдебна реформа”, заяви Радев.

„Бушува война, чиито последици се усещат нас, напрежението на Балканите отново се покачва. Рискът войната да обхване нови територии е реален. Първият ви приоритет трябва да бъде да не допуснете страната да се въвлече във военен конфликт”, подчерта държавният глава. 

Президентът бе категоричен, че пряко следствие на войната е глобалната енергийна криза, а служебният кабинет и следващите правителства трябва да се водят от два важни приоритета – сигурност на доставките и цена на енергоносителите. 

В центъра на вашата дейност трябва да бъдат интересите на обикновения потребител и на българската икономика. Друга последица е продоволствената криза. 

„Трябва да осигурите предвидимост и ясен хоризонт на земеделските производители, да се овладеят цените“, добави Радев. Обществото чака да чуе цялата истина за строителството на Хемус, ремонтите на язовирите и други крупни корупционни проекти, каза още Радев. Националното единение е изборът, който трябва да следваме неотклонно в тези трудни за Европа и България времена.

Не можем да си позволим риска България да остане в периферията на ЕС. Управлението изисква компетентност, опит, отговорност, самообладание. Затова и изборът ми се спря на Гълъб Донев за служебен премиер, каза Радев. След това той представи целия служебен кабинет.

„Не губя равновесие от високото и не търся вратичката в закона“, заяви Гълъб Донев. 

От Tribune.bg

Четете още:

Биков: Тези, който най-яростно ни атакуваха, се счупиха в нас