Щерьо Ножаров от БСК: Бизнесът не подкрепя „Газпром“, но няма други алтернативи

Газпром

Снимка iStock

Последиците върху индустрията, ако не бъдат осигурени доставките на газ, ще засегнат всички. Енергийните цени са основният фактор, който увеличава инфлацията. Последиците ще засегнат цялото общество, от гледна точка на бизнеса ще засегнат цели отделни подотрасли. Това каза пред БНТ Щерьо Ножаров, икономически съветник в Българската стопанска камара.

„Например – при торовите заводи газът е основна суровина. „Неохим“ в Димитровград може директно да спре съвсем скоро, което ще повлияе на земеделските цени и хранителните стоки. Керамиката може да спре, циментови, металургични заводи, хартия, химия, стъкларство. Производството на хляб дори е свързано с газ“, каза Ножаров.

„Ще бъдат засегнати и косвени индустрии, освен земеделието през торовите заводи, строителството от гледна точка на металите и арматурни железа, което увеличава всички цени. Ефектите за икономиката ще бъдат много тежки“, предупреди икономическият съветник.

„Предложението на „Булгаргаз“ за увеличението с 60% на газа всъщност е 100% – което е 298 лв. Представете си какво означава това за бизнеса и не е ясно каква ще е цената за септември“, каза той.

„Асоциацията на работодателските организации, която обединява 80% от бизнеса иска обещанието на отиващото си правителството за компенсации от цената от 142 лв. Бизнесът ще настоява за това, защото в противен случай изпада в непоносимост и прогнозите са за сериозни съкращения“, каза още Ножаров.

Той заяви, че ситуацията с трите танкера е много неясна. Дори те да дойдат, това няма да покрие цялото потребление, а само 65%.

От Tribune.bg

Четете още: