Енергийни експерти на противоположни мнения за доставките на газ

тръби за газ

Снимка: iStock

Двама енергийни експерти –  Констанца Рангелова от „Центъра за изследване на демокрацията“ и Пламен Павлов, председател на „Българската газова асоциация“ – останаха на коренно противположни мнения в предаването „Твоят ден“ на NOVA NEWS за доставките на газ за страната ни.

Според Рангелова: „Цената на газа и дали ще има доставки са в голяма степен два отделни въпроса. В момента нашите анализи показват, че за декември има шанс да има някакви затруднения, ако не се намерят някакви допълни източници на газ в допълнение на вече подсигурените от САЩ. Трябва ни поне още един такъв LNG танкер“.

Тя обаче каза, че не е ясно колко релано са подсигурените танкери. „От изтеклите документи в социалните мрежи изглежда, че са три с шанса за още няколко танкера, но това трябва да се потвърди допълнително”.

За да се ползва втечнения газ обаче служебният кабинет трябва да реши някои въпроси: „Основният проблем е да се резервира капацитет за втечняване на газ в Гърция. Това е въпрос, който ние от „Центъра за изследване на демокрацията“ вече от половин година настояваме да се разреши“.

Пламен Павлов е категоричен обаче, че това не може да стане в хоризонта на служебния кабинет. Той посочи, че бизнесът иска да се постави въпросът с доставките и предвидимостта от гледна точка на независимостта. „Защото независимостта не означава замяна на една зависимост с друга“.

По неговите думи имаме пълна диверсификация на трасетата и никаква на доставките. „Това бизнесът не го приема и не сме съгласни така да се развива енергийната стратегия. Ние ставаме заложници на политизиране на икономиката”.

Двамата изпаднаха в спор дали трябва да се подновят доставките на газ от „Газпром“. Според Рангелова – не, защото са ненадеждни доставчици. Според Павлов – да, защото около 50 години сме имали надеждни доставки. Разговорът се изостри при трактовката на случая отпреди няколко години, когато е спрян транзитът от Украйна.  

 

Прочетете още: 

„Булгаргаз“ официално поиска поскъпване на газа за август с внушителните 60%