“Огледални вселени” от Кипър в Зона “Нира Арт” във Варна

афиш

“Огледални вселени” е проектът на София Хаджипапа и Деми Енгезу – две дами от света на изкуството на Кипър. Проектът се представя за пръв път пред българска публика във варненската Зона за творчески комуникации “Нира Арт”, съобщиха за „ВАРНА новини“ от ПРЕСЦЕНТЪР АРТ ВАРНА. Изложбата е част от съпътстващата програма на фестивала “Карантината” и се открива на 4 август от 17:00 на ул. “Св. Климент” 23 Б.

“Поредица от илюстрации бе отправната точка за този проект – разказва София Хаджипапа. – Първоначално рисунките бяха проектирани като дигитални илюстрации, съпровождащи две поетични книги, издадени през 2021 г. в София от поетите Василка Петрова-Хаджипапа и Георги Константинов. Илюстрациите бяха показани като лимитирани цианотипни отпечатъци върху архивна хартия А3 през ноември 2021 г. в Никозия, Кипър, и дадоха идеята за настоящото предложение. В този проект се интересуваме от пресечната точка между медиите и пренасянето на атрибути от една медия в друга, създавайки нови, хибридни форми.”

От една страна, София Хаджипапа преминава от ръчна към дигитална и отново към ръчна техника, като в крайна сметка използва цианотипия – медия, традиционно използвана във фотографията, за рисуване на отпечатъци, като по този начин създава медия, която не е нито фотография, нито рисуване, нито гравюра, а може би и всичко това.

От друга страна, Деми Енглезу надгражда тези статични изображения, за да създаде движещи се образи, като по този начин създава творби, които не са нито просто анимации, нито просто
рисунки.

А освен всичко това, съществува и нивото на текста – превръщането на поезията във визуална
форма и нейното отражение в статичното и движещото се изображение.

В изложбата в Зона “Нира Арт” са представени цианотипни отпечатъци на илюстрациите, заедно с паралелни прожекции на движещи се изображения/анимации, базирани на тези илюстрации, в които е вплетен и текстовият елемент на поезията.

Подробности търсете в Зона “Нира Арт” и в сайтовете на “АртВарна” и “Карантината”: https://www.facebook.com/Zone-Nira-Art-103411035385768,

www.ArtVarna.net

http://thequarantine.org/bg/festival/   

 

Вижте още: 

Юбилейното издание на фестивала „Златна роза“ във Варна ще бъде с нова атрактивна визия