Проф. Аргирова с прогноза за разпространението на коронавируса в страната

ковид

„Имаме разпространение на вируса, има неимунизирано население. Затова новите мерки, които влизат в сила от утре в София, са необходими. Слава Богу, вирусът е силно заразен и не протича тежко, но от епидемиологична гледна точка мерки трябват“.

Това каза пред БНР вирусологът проф. Радка Аргирова. Тя прогнозира, че след седмица да започне спад на хората, които са настанени с COVID в болница.

„Със започване на учебната година ще има ново покачване. Вероятно ще се наложат мерки за училищата“, допълни проф. Аргирова.

Според нея много е намалена патогенността на вируса, но никой не може да даде гаранция, че няма да се появи мутация, която да причини по-тежко протичане на болестта.

„Голяма слабост е липсата на правене на диагностиката чрез PCR – не ни позволява да следим хода и динамиката на вирусните варианти.“

Вирусологът припомни, че тестът, който определя дали в момента човек излъчва зараза, е антигенният, а PCR остава по-дълго положителен, защото в организма остават малки парчета от вируса.

От 4 август в София се въвежда задължителното носене на маски в затворени пространства – лечебни заведения, аптеки, оптики, специализираните институции за предоставяне на социални услуги и такива за социални услуги за деца и възрастни, административни учреждения и други места, в които се обслужват или имат достъп гражданите, търговски обекти, транспортните средства за обществен превоз (трамваен, тролейбусен, метро влакове, таксиметрови автомобили и маршрутни таксита), железопътни гари, автогари, летище София, метростанции, са длъжни да имат поставена защитна маска за лице за еднократна или многократна употреба.

Четете още: