Рецепта на деня: Експресни пухкави кифлички (от тефтерчето на баба)

Снимка: Gotvach.bg
Необходими продукти:
брашно – 300 г + за доизмесване
мая – 15 г жива
яйца – 2 бр. за тестото + 1 бр. за намазване
мас – 30 г
олио – около 25 мл
прясно мляко – 90 мл
захар – 20 г
сол – 1/2 ч.л.
сусам – за поръсване
плънка – по избор солена или сладка
Начин на приготвяне:
Пресейте брашното в купа и направете кладенче. Използвайте по възможност т.нар. брашно от твърда пшеница.
В кладенчето сипете млякото, леко разтопената мас, солта и захарта, чукнете две яйца и натрошете маята.
Замесете гладко и меко, но нелепнещо тесто, като си добавяте брашно, при месенето също намазнявайте ръцете си с олио, докато го вкарате в тестото.
Оставете да почине 4-5 минути върху набрашнен плот и след това разточете на сравнително тънка, кръгла кора.
Разрежете я на 8 правилни триъгълника и намажете с олио, ако ви е останало.
В широката част на триъгълниците слагайте плънка, каквато ви харесва, подходящи са и солени, и сладки. Обикновено аз слагам всякакви остатъци, които ми се намират в хладилника – малко парченце кашкавал, топено сирене, шунка или друг колбас.
От сладките пълнежи са подходящи шоколад, сладко, канелена или обикновена захар, смесена и навлажнена с малко масло – изобщо каквото се сетите и имате налично.
Навийте кифличките и ги подредете в намазнената тавичка на разстояние една от друга.
Оставете ги в топло помещение само за 30 минутки и ще бухнат. Намажете ги с разбито яйце и поръсете със сусам.
А още повече ще бухнат, когато ги сложите в загрята на 140 градуса фурна и увеличите до 200 градуса.
За 10-15 минути вашите чудни бабини кифлички ще са готови. Проверете ги за всеки случай, тъй като всяка фурна пече различно. Нужно е да добият тъмно златист загар.
Добър апетит!
Източник: gotvach.bg
Вижте още:
Рецепта на деня: Пухкави палачинки от тиквички с чесън (от тефтерчето на баба)