Рецепта на деня: Експресни пухкави кифлички (от тефтерчето на баба)

кифлички

Снимка: Gotvach.bg

Необходими продукти:

брашно – 300 г + за доизмесване

мая – 15 г жива

яйца – 2 бр. за тестото + 1 бр. за намазване

мас – 30 г

олио – около 25 мл

прясно мляко – 90 мл

захар – 20 г

сол – 1/2 ч.л.

сусам – за поръсване

плънка – по избор солена или сладка

 

Начин на приготвяне: 

Пресейте брашното в купа и направете кладенче. Използвайте по възможност т.нар. брашно от твърда пшеница.

В кладенчето сипете млякото, леко разтопената мас, солта и захарта, чукнете две яйца и натрошете маята.

Замесете гладко и меко, но нелепнещо тесто, като си добавяте брашно, при месенето също намазнявайте ръцете си с олио, докато го вкарате в тестото.

Оставете да почине 4-5 минути върху набрашнен плот и след това разточете на сравнително тънка, кръгла кора.

Разрежете я на 8 правилни триъгълника и намажете с олио, ако ви е останало.

В широката част на триъгълниците слагайте плънка, каквато ви харесва, подходящи са и солени, и сладки. Обикновено аз слагам всякакви остатъци, които ми се намират в хладилника – малко парченце кашкавал, топено сирене, шунка или друг колбас.

От сладките пълнежи са подходящи шоколад, сладко, канелена или обикновена захар, смесена и навлажнена с малко масло – изобщо каквото се сетите и имате налично.

Навийте кифличките и ги подредете в намазнената тавичка на разстояние една от друга.

Оставете ги в топло помещение само за 30 минутки и ще бухнат. Намажете ги с разбито яйце и поръсете със сусам.

А още повече ще бухнат, когато ги сложите в загрята на 140 градуса фурна и увеличите до 200 градуса.

За 10-15 минути вашите чудни бабини кифлички ще са готови. Проверете ги за всеки случай, тъй като всяка фурна пече различно. Нужно е да добият тъмно златист загар.

Добър апетит!

Източник: gotvach.bg

 

Вижте още: 

Рецепта на деня: Пухкави палачинки от тиквички с чесън (от тефтерчето на баба)