Световноизвестният спектакъл „Летящият Бах“ идва във Варна

"Летящият Бах" на сцена

Източник: Пресцентър на ММФ "Варненско лято".

Многократните световни шампиони по брейк танц FLYING STEPS от Германия отново пристигат в България, за да представят за първи път във Варна спектакъла „Летящият Бах“, покорил световните сцени. Това съобщиха за „ВАРНА новини“ от пресцентъра на ММФ „Варненско лято“. Създаден по идея на известния оперен режисьор Кристоф Хагел и артистичния директор на компанията Вартан Басил, „Летящият Бах“ е единствена по рода си интерпретация на „Добре темперирано пиано“ от Й. С. Бах, в която по завладяващ начин се обединяват класическа музика, улични танци и съвременни дигитални изкуства. 

 „Хареса ми идеята да заменя балерина, която прави пируети на палци, с брейк танцьор, който се върти на главата. Мечтата ми беше да създам цялостно шоу с брейк танц по класическа музика“, споделя Вартан Басил. Предложението да се използва „Добре темперирано пиано“ на Й. С. Бах идва от Кристоф Хагел, който работи заедно с Басил. Така през 2010 г. FLYING STEPS представят за първи път „Летящият Бах“ в модерната галерия Neue Nationalgalerie в Берлин и оттогава успешно обикалят света.

И за двамата е важно този спектакъл да е нещо повече от „брейк танци на класически саундтрак.“ Намерението им е той да направи музиката визуално осезаема чрез танцьорите и да разкаже на публиката една история. „С комбинацията от градска култура и класика можем да покажем, че графитите и брейк танцът могат да се използват по много различни начини“, казва Вартан.

„Летящият Бах“ използва сюжет за седем танцьори,  един учител и една мистериозна жена, който кулминира в любовна история. Елегантната музика на Бах, интерпретирана с експлозивните движения на брейк танца, създава невероятно и забавно шоу за всички хора, независимо от възраст или естетически предпочитания. Затова и спектакълът вече повече от 10 години не слиза от световната сцена. До днес е представян в повече от 42 държави – от САЩ до Казахстан, от Австралия до Япония и Финландия – и е зарадвал над  повече от един милион зрители.

Във Варна „Летящият Бах“ се представя като част от програма „Интермецо“ на Международния музикален и на Международния театрален фестивал „Варненско лято“.

FLYING STEPS  (или „Летящи стъпки“) са четирикратни световни шампиони по брейк и многократно награждавана компания за улични танци, която е основана през 1993 г. от Вартан Басил и Кадир „Амиго“ Мемис. Днес екипът ѝ включва повече от 40 професионални танцьори. През 2007 г. основават младежката академия Flying Steps Academy в сърцето на Берлин. С повече от 40 учители и над 100 класа тя е най-голямото училище за градски танци в Германия. Гостуването на спектакъла във Варна ще е съпроводено и с уъркшоп по хип хоп на Лил Рок, танцьор от компанията, който ще се проведе в танцовото студио The Center на 19 август.

Очаквайте „Летящият Бах“ на 20 август от 20:30 часа на сцената на Летния театър. Билетите вече са в продажба онлайн на сайтовете на Eventim  и на Фестивалния и конгресен център – Варна, както и на касите на ФКЦ-Варна и на Летния театър.

Четете още: