Нинова призна, че има проблеми с доставките на газ

Корнелия Нинова

Корнелия Нинова

В сряда на извънреден брифинг новото правителство начело с Гълъб Донев коментира, че у нас се задава енергийна криза, тъй като доставките за газ са само до септември и са твърде недостатъчни. От ПП коментираха да не се всява паника сред хората.

Създава се изкуствено напрежение, но има проблем с доставките на газ, обясни пред bTV бившият министър на икономиката Корнелия Нинова.

„Ние можем да предложим решение и го правим от април. Незабавни преговори с Газпром за възстановяване на доставките е единственото решение и разговори за дългосрочен договор. Каквато искат отговорност да търсят, да я намерят и да я приложат, каза тя. Имаме нужда от бързи действия в момента за възстановяване на преговорите. Незабавни преговори е решението, подчерта пак Нинова. На първо място в Европа сме по индустриален растеж, свърших си работата като министър. За подробности за доставки на газ не съм разговаряла с никого“, допълни Нинова.

По думите й са взети мерки за компенсация. „Ако бяха фалирали предприятия, щях да кажа, виновна съм, но в края на мандата сме на първо място по индустриален растеж“, повтори Нинова и допълни, че Германия, Италия и Гърция са продължили разговорите с „Газпром“ и имат доставки.

„И си имат газ. Ние същото трябва да направим“, отбеляза Корнелия Нинова.

Да не водим разговор за енергетика, каза Нинова, попитана за това дали Булгаргаз продава газ през посредници.

dnes.bg

 

Прочетете още: 

Гълъб Донев: Ситуацията е критична, имаме газ до септември, свиква се щаб