Рецепта на деня: Печен патладжан по гръцки на фурна

печен патладжан

Необходими продукти:

патладжани – 1 бр. голям

зехтин – 2 с.л. екстра Върджин

домати – 2 бр.

фета – 150 г или краве сирене

чесън – 2 скилидки

маслини – 4 – 5 бр., обезкостени (черни)

магданоз – 2 с.л. ситно нарязан

сол

 

Начин на приготвяне: 

Разрежете патладжана на две по дължина и с остър нож направете диагонални разрези в сърцевината.

Поръсете в прорезите със сол и оставете в гевгир, обърнати надолу за петнадесет минути. След това с леко притискане ги изцедете с ръце от отделилия се сок.

Сложете патладжанените лодки в тавичка с постлана хартия за печене, полейте с малко зехтин и ги запечете в загрята на 200 градуса фурна за около 10 минути и от двете страни.

Извадете изпечения патладжан и всяка половинка поставете със сърцевината нагоре в подходяща за сервиране чиния.

В купа нарежете на кубчета сиренето. Доматите обелете и нарежете също на малки кубчета.

Смесете доматите и сиренето, към тях прибавете обезкостените маслини, нарязани на кръгчета, наситнените чесън и магданоз и разбъркайте.

Разпределете върху пълнените патладжани.

Поръсете със сол и зехтин на вкус.

Добър апетит!

Източник: Gotvach.bg

 

Вижте още: 

Рецепта на деня: Експресни пухкави кифлички (от тефтерчето на баба)