Гълъб Донев остро срещу „Промяната“: Кабинетът „Петков“ ни остави тежко наследство

Гълъб Донев

Кадър БНТ

Държавата се намира в кризисна ситуация и кризите са в почти всяка сфера на обществения живот. Това заяви пред „Още от деня“ по БНТ служебният премиер Гълъб Донев.

„Това, което заварваме, не говори добре. Ние сме от три дни в Министерски съвет, а нас ни обвиняват за неща, които не са свършени от предходния кабинет, за което те са имали 7 месеца време“, заяви още той.

„Всичко, което е в застой и не е придвижвано ние ще опитаме да го направим за два месеца, за да не оставяме подобно наследство на следващото правителство“, допълни Донев.

Твърдението за въвеждане на извънредно положение, появило се в публичното пространство е меко казано несериозно, каза той.

Въпреки че видях, че и автобиографиите на министрите, профилът на това служебно правителство клони към военен щаб. Може би имат предвид и моето първо висше образование във Военновъздушното училище. Нямаме такива намерения.

Газовите доставки

Проблемът с доставките на газ е много съществен, заяви премиерът. Ще търсим всички сигурни възможности за доставки на газ към България, включително през Гърция и Турция, и държави, които не се споменават в коментарите предходното правителство

„Ние сме отворени и ще осигурим доставките на България от сигурни източници, на достъпна цена, така че да не правим търгове от ден за ден“.

Донев заяви, че много неща не са свършени от предното правителство по отоншение на интеронектора с Гърция:

„Това, което имаме като анализ и отчет на „Булгаргаз, е че са осигурени доставките на газ до август. Това, което се говори, че интерконекторът с Гърция ще бъде готов , защото той ни гарантира доставката на азерския газ. Има много неща, които трябва да бъдат извършени, които за тези 7 месеца не са били приключени – нямаме акт 15, да не говорим за акт 16. говори се за отмяна на надзорния съвет за интерконектора – тази отмяна е във връзка с това, че са допуснати грешки в имената на надзорния съвет. Отменя се, за да бъдат правилно написани имената“

Той каза още, че в офертата за седемте танкера газ не е уточнено с кой търговец трябва да бъде сключен договорът.

С кого да сключим договор? В тази система има два търговеца – единият държи терминала за регазификация и още един търговец. Предното правителство ни завещава схема, в която трябва де преговарме с търговци. Затова казахме, че ще обявим и търг.

Рокадата в НАП

Мотивите за смяната на шефа на НАП Румен Спецов са изключително чисти и ясни, заяви Гълъб Донев.

По-особен е случаят в НАП – доста добре е анализирано и може да се види от резултатите, които НАП показва за приходната част в бюджета за първите 6 месеца за годината, анализите и прогнозите.

Цените на тока за бизнеса

Компенсациите за тока бизнеса са заложени в актуализацията на бюджета, но само до края на септември. За тази компенсация участват единствено държавните дружества, уточни Донев.

„Ще се опитаме да намерим решение на този проблем. Трябва да направим така, че всички големи енергийни консуматори да прилагат енергоспестяващи инструменти, за да снижим още опвече потребление на ел. енергия. С механизма, който е приет в момента казваме „изразходвайте колкото искате, ние ще ви платим разликата от 250 лв. нагоре.“

Социална политика

Социалното министерство е изготвило план и е започнало да събира заявления за енергийна помощ. Тя е увеличена със 100 лева – вече е 623.55. Разширен е и кръгът на правоимащите също се увеличава с около 50 000 души. Другият важен момент е промяна в линията на бедност – още този месец тя ще нарасне от 413 на 504 лв., коментира Донев, който е бивш социален министър.

„Това е едно много шоково покачване на линията на бедност. То ще доведе до това, че социалните помощи и финансовата подкрепа за хора с увреждания ще бъдат увеличени“.

Премиерът заяви, че преизчислението на пенсиите ще се случи през октомври, каквото е и решението на 47-ото Народно събрание, но коментира, че лично не одобрява приетите промени, в т.ч. и юлското увеличение на пенсиите, защото е недомислено и нарушава принципите на социалното осигуряване.

„Проблемът, който е дойде октомври с увеличението на пенсиите – то няма да бъде за всички. Формулата, по която е заложено, ще отнеме придобити права на пенсионерите.“

Прочетете още:

Киро и Асен напълниха гащите – Йотова иска прокуратурата да се заеме с газа