Рецидивист от Варна влиза зад решетките след като бил заварен на местопрестъплението

Мъж зад затворнически решетки

Варненският окръжен съд (ВОС) одобри внесено споразумение, сключено между прокуратурата и защитника на Сашо Костов, за това че на 23.03.2022 г., при условията на опасен рецидив, извършил кражба от магазин, съобщиха за „ВАРНА новини“ от пресцентъра на ВОС. След като бил заварен на мястото на престъплението, 28-годишният мъж употребил сила, за да запази владението върху откраднатите вещи.

В разпоредителното заседание, подсъдимият и защитата му поискаха делото да бъде разглеждано по особените правила със сключване на споразумение между държавното обвинение и адвоката на Костов. Пред съда подсъдимият заяви, че се признава за виновен, възстановил е щетите на пострадалия, подписал е споразумението доброволно и е наясно с последиците от него и не иска делото да бъде разглеждано по общия ред.

Мъжът е многократно осъждан за различни престъпления, като през ноември миналата година е изтърпял последната си присъда от 8 месеца лишаване от свобода.

На 23 март тази година решил да извърши нова кражба от магазин на негов познат, който се намирал в имот в ж.к. „Вл. Варненчик“. Търговският обект бил обособен на първия етаж от къща, като на втория етаж пострадалият живеел със семейството си. Нощно време магазинът се охранявал от СОТ, а дворът бил ограден от метална ограда. На 23 март т.г. около 03,20 ч. Сашо Костов прескочил в двора на къщата, направил отвор във входната врата на магазина и проникнал в обекта. Така успял да вземе от касата 200 лв., както и кутия с цигари на стойност 5 лева. След кражбата решил да избяга по същия път. При влизането му, обаче се била задействала СОТ и след получения сигнал, собственикът на магазина слязъл да види какво се случва. Така се засекли с крадеца. Пострадалият се опитал да задържи извършителя, като го хванал за якето. За да запази владението върху откраднатото 28-годишният мъж ударил с юмрук в лицето собственика на магазина, с когото се познавали от дълго време. След извършване на престъплението в продължение на три дни Сашо Костов се укривал.

Държавното обвинение и защитата на подсъдимия постигнаха съгласие за размера на наказанието, което беше записано в споразумението, одобрено от съда. За извършеното престъпление 28-годишният мъж се съгласи да изтърпи ефективно наказание 8 месеца „лишаване от свобода“ при първоначален строг режим.

Постановеният съдебен акт е окончателен и има последиците на влязла в сила присъда.

Четете още: