Тайван обяви тревога: Китайските военни учения симулират нападение

Китай, флаг

Тайван заяви, че военните учения на Китай изглежда симулират нападение срещу самоуправляващия се остров, съобщава Асошиейтед прес. Множество китайски военни кораби и самолети пресякоха средната линия на Тайванския пролив след посещението на председателя на Камарата на представителите на САЩ Нанси Пелоси в Тайпе, което разгневи Пекин.

Въоръжените сили на Тайван обявиха тревога, като изпратиха въздушни и военноморски патрули около острова и активираха наземни ракетни системи в отговор на китайските учения.

Китай започна военни учения с бойни стрелби след посещението на Пелоси в Тайван по-рано тази седмица, заявявайки, че нарушава политиката на „един Китай“. Китай гледа на острова като на отцепила се провинция, която да бъде анексирана със сила, ако е необходимо, и смята посещенията в Тайван на чуждестранни служители като признаване на суверенитета му.

Тайванската армия също съобщи, че е открила четири безпилотни летателни апарата, летящи в близост до офшорния окръг Кинмен в петък вечерта, съобщи Централната новинарска агенция на Тайван.

Четирите дрона, за които Тайван смяташе, че са китайски, бяха забелязани над водите около групата острови Кинмен и близкия остров Лию и остров Бейдинг.

В отговор тайванската армия изстреля предупредителни ракети.

„Нашето правителство и военни следят отблизо военните учения и операциите по информационна война на Китай, готови да реагират при необходимост“, заяви президентът на Тайван Цай Инг-уен.

„Призовавам международната общност да подкрепи демократичния Тайван и да спре всяка ескалация на ситуацията със сигурността в региона“, добави тя.

news.bg

 

Прочетете още: 

Британското разузнаване: Войната в Украйна навлиза в нова фаза