Рецепта на деня: Лесен тутманик във форма за кекс

Тутманик

Снимка: Gotvach.bg

Необходими продукти:

ЗА ТЕСТОТО

яйца – 2 бр. без 1 жълтък

прясно мляко – 300 мл

захар – 1 ч.л.

сол – 0, 5 ч.л.

олио – 1 с.л.

оцет – 1 ч.л.

суха мая – 7 г

брашно – 500 г

 

ПЛЪНКА

яйца – 1 бр.

кисело мляко – 1 с.л.

сирене – 100 г

масло – за намазване

 

Начин на приготвяне: 

В купа пресейте брашното добавете солта, захарта, разбитото яйце и белтък, олиото, оцета и затопленото мляко, замесете меко тесто. Покрийте със стреч фолио и оставете за 1 час да удвои обема си.

През това време направете плънката, като разбиете яйцето с киселото мляко и добавете натрошеното сирене, разбъркайте до еднородна смес.

Разтопете маслото отделно.

Втасалото тесто разделете на три еднакви парчета, оформете ги на топки и ги разточете на тънки кори. Всяка кора намажете обилно с масло и с 1/3 част от плънката, навийте ги на руло и ги нарежете на пръстени с ширина 3-4 см.

Поставете рулцата в намазана с масло форма за кекс, като ги наредите едно до друго.

Намажете тутманика с масло и предварително разбития жълтък с малко олио, можете да поръсите семена.

Включете фурната на 180 градуса и поставете формата, печете до готовност за около 40 минути.

Добър апетит!

Източник: gotvach.bg

 

Вижте още: 

Рецепта на деня: Бърканица с яйца в мултикукър