Делян Добрев: Кирил Петков и Асен Василев са за затвора за газовите сделки (ВИДЕО)

Делян Добрев на брифинг във Варна

Снимка: Борис Проданов, ВАРНА новини.

Бившият народен представител от ГЕРБ – СДС, Делян Добрев показа във Варна документи, които доказват, че България купува руска газ чрез посредници. Той припомни, че бившият вицепремиер и финансов министър Асен Василев отрича да е виждал документи, които доказват това и че сделките чрез посредник оскъпяват синьото гориво с десетки проценти.

„Това е фактура от МЕТ. МЕТ е посредник по газа. Купува газ от Газпром. Плаща си в рубли и продава този газ на България 30% по-скъпо. Това е фирмата, от която идва сегашният директор на Булгаргаз. Този посредник си назначи директор на Булгаргаз по време на правителството на нулевотолерантните към корупцията. Т.е. частната фирма си назначи директор на държавно предприятие. Както можете да видите от момента, в който беше назначен, започна да купува газ от собствената си фирма“, заяви Добрев и добави:

„Да не говорим, че има сделки, по които газ се купува скъпо и е продаван на същата фирма евтино. Разликата е 7 млн. лв. за един месец. 7 млн. лв. в две фактури. Пишат се две платежни и частната фирма прибира разликата“.

Още по темата:

Делян Добрев: Правителството на Киро и Асен направи гигантски печалби за „Газпром“!

Бившият енергиен министър в кабинета „Борисов“ показа и фактура от руска фирма:

„Wintershall е руският посредник на Газпром, от който България купуваше до края на 2012 година газ. Колко качва цената купуването чрез посредник? 30%. Знаете ли колко са тези 30%? Само за последните 3 месеца сме купили газ за 600 млн. евро. 30% са около 200 млн. евро, прибрани от посредниците. Добре ли е това за нулевотолерантните към корупцията? За тези, които щяха да правят антикорупционно мнозинство… Те купуват руска газ от посредници!“.

Той показа документ и от гръцкия партньор на Газпром – Мytilineos.

„Неволно ще стана арбитър между Петков и Василев. Василев каза, че руска газ не се купува, а тази сутрин Петков е признал, че газът е руски. Не само, че е руски. Той е с посредници, които го оскъпяват с 30%“, каза Добрев.

За сформирания от служебния кабинет кризисен щаб Добрев каза, че той вече действа 7 дни, но все още няма информация да е взел някакви решения или да е предприел някакви стъпки за решаване на проблема. Той изрази опасения, че бездействието може да продължи до изборите, като междувременно се кърпи положението, за да се прехвърли проблемът след това на новите управляващи. 

Бившият народен представител заяви и че газ от американски доставчици в България няма:

„Много се говори за двата танкера, които са пристигнали. Знаете ли какво стана с тях? Продадоха ги в Гърция и Турция и купиха газ от посредници. Нямаме фактура от американски доставчик на газ. Ако в България няма такава фактура, то това означава, че американски газ няма“.

„Ако в България има правосъдие, Кирил Петков и Асен Василев трябва да се притесняват как да избегнат затвора, за това което направиха с газа!“, категоричен беше Добрев.

Според него директорът на „Булгаргаз“ в някакъв момент ще каже истината, че не е искал да купува от посредници, но са го накарали.

„С колегата Радомир Чолаков пуснахме сигнал в ДАНС и МВР. Получихме отговор, че материалите са изпратени по компетентност във ВКП. Дано има видовден!“, посочи още той.

„Недостигът на газ през зимата ще бъде 1/3, т.е. 2/3 от икономиката ще работи, 1/3 – няма да работи, кои ще бъдат спрените предприятия, ще каже служебният кабинет“, завърши Делян Добрев.

Гледайте във видеото на Борис Проданов:

ВАРНА новини

Четете още: