ОбС одобри промени в транспортната схема на Варна

Градски транспорт Варна

Нова автобусна линия ще бъде открита във Варна. Тя ще е с номер 30 и ще обслужва жителите на селищните образувания Добрева чешма и Телевизионна кула. Промените в транспортната схема на града бяха одобрени на днешното си заседание варненският Общински съвет.

Решението се наложи заради отказa на досегашния превозвач „Ченсфилд-55“ да признава превозните документи, издавани от „Градски транспорт“, както и да предоставя карти на гражданите на преференциални цени.

Линията ще бъде със следния маршрут: сп. „Бриз – обръщач“ – сп. „Лотос“ – сп. „Резервоара“ – сп. „Моста“ – сп. „Светкавица“ – сп. „Разклон Виница“ – сп. „Телевизионна кула“ – сп. „Добрева чешма“. Предвижда се линията да се обслужва три пъти на ден – сутрин, обед и вечер, както в делнични, така и в почивни дни.

За да се подобри транспортното обслужване, Общинският съвет одобри и откриването на четири нови спирки по съществуващи линии.  Автобусна спирка „Под моста“ ще има между спирките „КЗ“ и „Джанавара“ /посока кв. “Аспарухово“/ и ще се обслужва еднопосочно. Там ще спират автобуси 12, 17, 17 „а“, 36, 37, 46, 55 и 60 и тролейбуси 86 и 88.

Нова спирка „Девня“ ще бъде обособена в района на търговски комплекс „Кауфланд Варна – Одесос“. Това налага промени в маршрутното разписание на автобус № 23 с направление: жп гара – с. Каменар.

Спирка ще има и до новото гробище край Виница – до „Гробищен парк Север-2“. По линията пътува автобус № 29, свързващ жп гарата и Аладжа манастир. Реализацията на спирката ще се осъществи на последващ етап, на база одобрен инвестиционен проект, указващ точното местоположение и безопасност за обслужване. Финансовите средства за изпълнение на обекта ще бъдат заложени в бюджета на община Варна.

Спирка „Скалата“ става „официална“ във „Владиславово“ – между съществуващите „Кап. Петко Войвода“ и „Бл. 407“. Тя ще се обслужва еднопосочно от автобуси 14, 20, 22, 122, 148, 209, 209 „б“ и тролейбуси 82 и 88 в посока „Бл. 407“ по бул. „Константин и Фружин“.

Целта на промените е да бъде подобрено транспортното обслужване на гражданите и гостите на община Варна и създаване на условия за достъп до определени локации.

ВН

Прочетете още:

Актьорът Михаил Мутафов получава ключовете на Варна! Вижте и новите носители на почетни знаци