Служебните министри: Газ в интерконектора с Гърция няма, това е строителна площадка

Алексиев и Шишков

Снимка: БГНЕС.

„Огледахме всички локации, които са проблемни, набелязали сме решения, строителят трябва да подготви график. Държавата ще помогне той да приключи обекта. Има проблем със скадата, която управлява целия интерконектор. Без нея няма как интерконекторът да работи. Ние днес газ не открихме в интерконектора, открихме недовършени строителни работи и неприключила скада”, заяви вицепремиерът и министър на транспорта и съобщенията Христо Алексиев, който заедно с министъра на регионалното развитие и благоустройството Иван Шишков извършиха инспекция на Междусистемната газова връзка Гърция-България.

По думите му първи приоритет е газовата връзка, след това стабилизиране на „Булгаргаз“, защото без значение кой е доставчик, ако дружеството не може да плати то няма никакъв смисъл.

„Кризисният щаб работи, утре ще имаме готови резултати и ще ги съобщим за стабилизирането на „Булгаргаз”. Положението в „Булгаргаз“ е много критично, дупката там е за повече от 1 милиард, нищо не е осигурено от гледна точка на плащането”, съобщи Алексиев.

Алексиев бе категоричен, че думите на Кирил Петков за корабите с газ не отговарят на истината – „Има три кораба, но те не са осигурени“. Министърът в допълни, че танкерите не са отказани, а са отложени, защото „Булгаргаз” няма възможност да ги плати.

„Разбирам, че сме в политическа кампания, но ние трябва да си вършим работата, за да има газ на добри цени за хората и индустрията. Вие къде се намирате – на един строителен обект?”, обърна се Алексиев към журналистите.

Служебният министър на регионалното развитие и благоустройството Иван Шишков допълни, че проверките на интерконектора ще бъдат всеки ден, за да се знае как върви строителството.

„На практика сме в период, в който държавата започва да проверява ежедневно не само обекта, но и документите. Искаме да спечелим този срок, за да не се бавим, когато се налага да се събират документи и когато строежът е готов да мине във въвеждане в експлоатация“, заяви регионалният министър.

„Има различни строителни изисквания, които не са изпълнени, няма да правим компромиси, ще бъде въведен в експоатация. Най-проблематичното е самата компютърната връзка с Гърция. Не знам какви са били коментарите, че обектът е готов. На мен, който съм архитект, обектът ми изглежда като една луксозна страда с мебели, но без ток и достъп до нея”, обобщи министър Шишков.

От Tribune.bg

Четете още: