Тричленна комисия от ОбС – Варна, ще търси чрез държавата решение на сагата с Тубдиспансера

Тубдиспансер

По предложение на Марица Гърдева от ГЕРБ, Общински съвет – Варна, почти единодушно излъчи състава на работната група от трима съветници, които да проведат разговори с Министерството на здравеопазването, с цел дългосрочно приключване на казуса със „Специализираната болница по активно лечени на пневмо-фтизиатрични заболявания – Варна“. Проф. Анелия Клисарова (БСП), проф. Антоанета Цветкова (ГЕРБ) и д-р Ивайло Митковски (ДБ) ще търсят среща със здравния министър, а идеята за този подход даде председателят на ОбС – Варна, Тодор Балабанов на заседание на финансовата комисия преди дни.

Още по темата:

Тодор Балабанов: Търсим дългосрочно разрешаване на казуса с Тубдиспансера (ВИДЕО)

Решението може да се търси в две посоки.

Първата е да се увеличи размера на финансиране от страна на държавата, а втората е дейността на белодробната болница да се прехвърли към университетската болница във Варна – „Света Марина“. Към 31.07.22 г. задълженията на болницата възлизат на близо 850 000 лв., от тях 276 754 лв. са задължения за заплати.

На днешната сесия не се прие предложение за отпускане средства (около милион) за заплати на персонала Тубдиспансера, който заплашва с напускане. В дебата стана ясно, че съдбата на болницата не е в „кърпене“ на бюджета й всяка година с общински средства, а в отговорно управленско решение от страна на държавата.

ВН

Прочетете още:

Общинският съвет във Варна заседава днес