Тринадесет граждани са загинали при руски удари в близост до АЕЦ „Запорожие“

Украйна

Снимка БГНЕС/EPA

Тринадесет мирни граждани загинаха тази нощ вследствие на руски обстрел, насочен срещу украински град, намиращ се в близост до атомната електроцентрала „Запорожие“, съобщи Франс прес.

Атаката с реактивна система за залпов огън „Град“ беше насочена главно към индустриалния град Марганец в Днепропетровска област. Той обаче се намира на брега на Днепър, точно срещу АЕЦ „Запорожие“, станала обект на удари миналата седмица, за които Украйна и Русия се обвиняват взаимно.

Ударено е и село Висшетарасовка, където е убита една жена и са ранени двама души.

Двама души починаха от раните си, след като бяха докарани в болници в Марганец. Преди това губернаторът на Днепропетровска област Валентин Резниченко съобщи в Телеграм за 11 убити.

При среднощните удари бяха ранени и 11 души, петима от които тежко.

Обширната Днепропетровска област се счита за относително безопасна и дава подслон на много цивилни, евакуирани от Донбас, станал епицентър на руската офанзива.

„Прекарахме ужасна нощ. Много е трудно да извадим телата от развалините“, подчерта Резниченко в съобщението си. „Умолявам ви, отивайте на безопасни места по време на въздушни нападения. Не позволявайте на руснаците да ви убият“, призова той.

„80 ракети бяха изстреляни умишлено и коварно по жилищни квартали, докато хората спяха в домовете си“, добави той.

Ситуацията около АЕЦ „Запорожие“, най-голямата атомна електроцентрала в Европа, е опасно напрегната. Тя се намира под контрола на руските войски от 4 март, малко след началото на нахлуването в Украйна на 24 февруари. Обектът беше подложен на обстрел поне два пъти от петък насам, като Киев и Москва се обвиняват взаимно за ударите.

Удар в петък повреди електропровод с високо напрежение, причинявайки автоматичното изключване на един от трите все още работещи ядрени реактора в централата.

Нито една независима мисия няма достъп до мястото и централата се управлява от украински служители.

От БТА

Четете още: