Велев: Ще предявим иск към хората, допуснали да плащаме за 30% по-скъп газ в момента

Васил Велев

Снимка БГНЕС, архив

„Бизнесът ще иска от властта сигурни доставки на газ на конкуренти цени и доказателства, че страната ни няма да претърпи санкция за това, че не сме взели количествата, които сме заявили от „Газпром експорт“, това заяви пред Нова нюз председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България Васил Велев.

По думите му тези санкции ще бъдат над 1 милиард и ще ги плаща всеки един от българските граждани.

„Но това, което ще направим, е да предявим иск към хората, които са допуснали това да се случи. И ще направим един публичен процес, за да е ясно заради кой в момента плащаме близо 300 милиона месечно повече за газ и заради кой ще платим над 1 милиард санкции за количества газ, които сме заявили, но не сме взели“, категоричен беше той.

„Бизнесът е изправен пред загуба на конкурентоспособност“, посочи още Велев.

„Очакваме за август цената на природния газ в България да е над 150 евро на мегаватчас. За сравнение в съседна Сърбия е 45 евро – 3 пъти по-малко, в Унгария – 65 евро, два пъти и половина по-малко и в Гърция – 80 ввро, два пъти по-малко. Всички тези страни, включително и България, получаваме руски газ. Само че ние го получаваме на два пъти, три пъти по-висока цена“, посочи още председателят на АИКБ.

Велев посочи, че цената по договора с „Газпром“ е с 30% по-ниска от текущата пазарна спотова цена. За протестите срещу евентуално подновяване на преговорите с „Газпром“ той бе категоричен: „Това е протест на една секта. Това е секта на противниците на руския газ, купуван без посредници. Това е нейното наименование на тази самоубийствена секта. Защото ние купуваме руски газ, но чрез посредници, с 30% по-скъпо. Това не е лошо за тази секта, лошото е, когато го купуваме директно с 30% по-евтино“.

„Отговорната българска европейска позиция е да вземем максимално количество от „Газпром експорт“. Да напълним на 100% „Чирен“ и ако ни остане, да продаваме в Европа този газ“. А диверсификацията я постигаме с времето“, подчерта Велев.

В Антикризисния щаб, в който АИКБ са поканени, но още не са заседавали, бизнесът ще настоява да се обсъди при недостиг на газ в какъв ред ще бъдат изключвани, какво ранно предизвестие ще получават, какви компенсации ще има за лишените от газ предприятия.

„А високата цена води до ограничаване на активността, намаляване на продажбите, на заплатите, на персонала“, обясни Велев.

„Ако това продължи достатъчно дълго – да получаваме по-скъп газ от нашите конкуренти, това ще доведе до спиране на работа и затваряне на предприятия“, в заключение заяви той.

От Tribune.bg

Четете още:

Интерпол спря издирването на Цветан Василев