Свлачището край „Албена” все още е опасно

срутище

Снимка: БГНЕС, архив

Свлачището край курорта „Албена”, което затрупа двама души, продължава да е опасно. Това стана ясно днес след инспекция на място. Проблем остават голямото количество подпочвени води в района.

Владко Владев е сред собствениците на имоти в близост до свлачището. Той споделя, че от години забелязва нередности с водосборните шахти. „Водосборната шахта №2 се намира точно над локалното свлачище, както е посочено на скицата. Точно на същото място преди 20 години се случи предишното свлачище тук”, коментира той.

Още през вчерашния ден местните хора са забелязали голямо количество вода, което извира от ската и буквално наводнява улицата там.

Вода продължава да тече и днес, като според местните причините за това са две. „Едната е изтичане на събраната вода от водосборните шахти, които се намират на територията на „Албена” и от които не се отвежда водата, както би следвало с тръбопроводи в морето. Другата е спукан тръбопровод на територията на „Албена”, посочи Владко Владев.

По-рано днес комисия начело с зам.-кмета на Балчик Димитрин Димитров инспектира район. „Бяха замерени повечето от измервателните съоръжения – пиезометри. Установи се повишение на подпочвените води. В един от трите вертикални кладенеца, които събират подпочвени води, също се установи по-високо ниво на събраната вода”, заяви той.

Все още има риск свлачището да се активира отново. „За съжаление има още следи от повърхностни води. Според нас към момента свлачището е опасно. Има вероятност за допълнителни свличания в лявата част на участъка, който вече се е свлякъл”, добави Димитров.

Състоянието на двамата пострадали, които свлачището затрупа преди дни, е стабилно, въпреки сериозните травми.

„В момента няма риск за живота им, но пациентката, която е с раненото стъпало, все още е в рисково състояние, предвид значимото премахване на мекотъканни структури”, заяви д-р Митко Димитров – началник отделение по ортопедия в МБАЛ Добрич.

Обследването на района ще продължи и през следващите дни.

nova.bg

 

Още по темата: 

Свлачище край Албена затрупа хора и автомобили