„Промяната“: 8 храни са поскъпнали над 50% за една година през втората седмица на август

Бакалия.

Снимка: iStock by Getty Images/Guliver Photo

Осем от 36-те наблюдавани от Държавната комисия по стоковите борси и тържищата (ДКСБТ) са поскъпнали с над 50% за една година през втората седмица на август (8 – 12). Рекордьори в номинално изражение са кашкавалът „Витоша“ (+4.43 лв./кг), кравето сирене (+3.51 лв./кг) и трайния варено-пушен салам, а като процент най-много са нараснали цените на захарта (+69.78%) и слънчогледовото олио (+62.63%) от месните, млечните храни и варивата, доматите от внос (+72.66%) и картофите (+61.76%) от зеленчуците и кайсиите (+30.11%) от плодовете (виж таблиците по-надолу).

Прави впечатление още, че ценовата ножица на храните на едро по области в страната продължава да се разтваря и през втората седмица на август. При всичките 10 наблюдавани от ДКСБТ храни в 19 области в страната има разлики, които са най-съществени при кравето сирене (8.90 лева), кашкавала „Витоша“ (4.50 лева), замразеното пиле (3.90 лева).

И през отминалите пет работни дни храните на едро по стоковите тържища продължават да поскъпват за втора поредна седмица, след като в предходната (25-29 юли) беше отчетено поевтиняване, макар и минимално с 0.09%. Индексът на тържищните цени (ИТЦ), който се поддържа от ДКСБТ към 12 август е 2.064 пункта спрямо 2.043 пункта към 5 август или поскъпването е с 1.02 процента.

Преди това през седмицата (18-22 юли) цените поскъпнаха с 0.15% за пръв път след 10 поредни седмици (от 9 май до 15 юли) на постоянно поевтиняване.

Месечната равносметка

за отминалите седем месеца от началото на годината е, че през четири от месеците храните са поскъпвали, а през три – са спадали. През юли храните са поевтинели с 0.14%, през юни (-6.18%), когато НСИ отчете рекордна инфлация от 16.9 на сто, а през май ДКСБТ регистрира спад на цените с 3.93%. Преди това през април (+6.25%), през март (+6.42%), през февруари (+5.87%), а през януари е отчетено най-слабото месечно нарастване на цените за 2022 година (+0.65%). Общо от началото на годината до 12 август цените на храните на едро са се повишили с 16.02 на сто.

На годишна база, спрямо 12 август 2021 година, ИТЦ е нараснал с 33.67% (от 1.544 пункта), сочат данните от бюлетините на ДКСБТ.

Седмичната равносметка

показва, че през отминалите пет работни дни от включените в седмичния бюлетин на ДКСБТ 36 хранителни продукти, 25 са поскъпнали, 10 са поевтинели и един е без промяна в цената.

От млечните и месните храни и варивата най-много са поскъпнали яйцата, захарта и лещата, а най-много са поевтинели брашното тип 500 и зрелият фасул; при плодовете всички цени са нараснали, като най-висок ръст ДКСБТ отчита при прасковите и лимоните; при зеленчуците най-много са поскъпнали оранжерийните краставици и тиквичките, а най-много поевтинели оранжерийните домати и морковите.

Разликата на цените по области продължава да се задълбочава

Както посочихме ценовата ножица е продължила да се разтваря и през втората седмица на август за 10-те основни храни, които се наблюдават от ДКСБТ в 19 области на страната. Най-голяма е разликата от 8.90 лева при кравето сирене (от 6.30 лв./кг в Сливен до 15.20 лв./кг в София), при кашкавала „Витоша“ разликата е 4.50 лева (от 14.00 лв./кг в Силистра до 18.50 лв./кг във Враца), 4.10 лева е разликата при замразеното пиле (от 3.90 лв./кг в Пловдив до 8.00 лв./кг в Силистра), при зрелия фасул разликата е 3.50 лева (от 2.60 лв./кг в Хасково до 6.10 лв./кг в Ямбол), 2.95 лева е разликата при каймата смес (от 5.90 лв./кг във Велико Търново до 8.85 лв./кг в Силистра), при слънчогледовото олио разликата е 1.70 лева (от 4.30 лв./литъра в Русе до 6.00 лв./литъра в Соилистра), 1.50 лева е разликата при ориза (от 2.00 лв./кг в Смолян, София и Стара Загора до 3.50 лв./кг в Монтана и Силистра), при захарта разликата е 1.20 лева (от 1.50 лв./кг в Бургас до 2.70 лв./кг в Смолян), 0.90 лева е разликата при брашното тип 500 (от 1.00 лв./кг във Варна, Велико Търново и Хасково до 1.90 лв./кг в Смолян), при яйцата разликата е 0.11 лева (от 0.22 лв./броя до 0.33 лв./броя в Кърджали).

При основните месни, млечни храни и варивата

от всичките 20 включени в бюлетина на ДКСБТ, на седмична база поскъпналите са 13, поевтинелите са 6 и един продукт е без промяна в цената, като трендът е в нормални граници – от минус 3.4% до плюс 3.6 на сто, което е характерно за сезона за тази група храни.

Най-много са поскъпнали както вече посочихме яйцата (+3.6% до 0.29 лв./броя), следвани от захарта (+2.6% до 2.36 лв./кг), лещата (+2.6% до 3.90 лв./кг), пилешки кренвирши (+2.4% до 5.13 лв./кг), прясно мляко (+2.2% до 2.29 лв./кг), краве сирене (+1.9% до 10.35 лв./кг), кашкавала „Витоша“ (+1.6% до 15.80 лв./кг), трайния варено-пушен салам (+0.9% до 10.75 лв./кг), слънчогледовото олио (+0.4% до 4.96 лв./литъра). Без промяна в цената е пакетчето масло 125 грама (2.82 лв./броя).

Най-много са поевтиняло брашното тип 500 (-4.4% до 1.29 лв./кг), следвано от зрелия фасул (-3.4% до 3.72 лв./кг), малотрайните колбаси, вкл. шунка (-1.9% до 6.08 лв./кг), замразеното пиле (-1.5% до 5.95 лв./кг), ориза (-1.1% до 2.70 лв./кг).

Снимка: 3е-news.net

От таблицата по-горе е видно, че на годишна база всички млечни, месни и други храни, вкл. и варивата са поскъпнали, а с над 1 лев са се повишили цените на 7 от общо 20 продукти, като най-голяма е разликата при кашкавала „Витоша“ (+4.43 лева), кравето сирене (+3.51 лева), варено-пушения салам (+1.93 лева), слънчогледовото олио (+1.91 лева), замразеното пиле (1.51 лева), лещата (1.39 лева) и пилешките кренвирши (1.15 лева).

При плодовете

регистрирани в седмичния бюлетин на ДКСБТ, всичките са поскъпнали, като трендът при тях по това време на годината е в малко по-високи граници – от плюс 1.4% до плюс 4.3 на сто.

Най-много са поскъпнали кайсиите (+4.3% до 2.42 лв./кг), следвани от прасковите (+2.5% до 2.07 лв./кг), лимоните (+2.3% до 3.10 лв./кг), бананите (+1.6% до 2.51 лв./кг), ябълките (+1.4% до 1.43 лв./кг).

Снимка: 3е-news.net

От таблицата по-горе е видно, че по същото време на миналата 2021 година всички плодове са били по-евтини спрямо цените към 12 август 2022 година.

При зеленчуците

на седмична база поскъпналите са значително повече от поевтинелите, като за тази група храни трендът е доста широк за този сезон – от минус 6.0% до плюс 9.0 на сто. Най-много са поскъпнали оранжерийните краставици (+9.0% до 2.30 лв./кг), следвани от тиквичките (+8.4% до 1.03 лв./кг), картофите (+3.8% до 1.10 лв./кг), зрелия кромид лук (+3.5% до 1.19 лв./кг), зеления пипер (+2.9% до 1.77 лв./кг), зрелия чесън (+2.7% до 4.13 лв./кг), зелето (+1.2% до 0.87 лв./кг).

Най-много са поевтинели оранжерийните домати (-6.0% до 2.37 лв./кг), следвани от морковите (-1.7% до 1.13 лв./кг), зелената салата (-1.1% до 0.88 лв./броя), доматите от внос (-0.8% до 2.40 лв./кг).

Снимка: 3е-news.net

От таблицата по горе е видно, че на годишна база са поскъпнали всички зеленчуци, като най-голяма е разликата на цените при доматите от внос (0.90 лева), следвани от оранжерийните домати (0.57 лева), картофите (0.42 лева) и зеления пипер (0.42 лева).

Георги Вулов, 3е-news.net

Още по темата:

Ръстът на заплатите не догони инфлацията през второто тримесечие