143 г. от основаването на бойния ни флот (СНИМКИ И ВИДЕО)

ВМС - кораби.

Снимки "Фейсбук" и БНТ

143 години от създаването на Военноморските сили отбелязваме днес. На Морска гара във Варна се състоя церемония по издигането на българския флаг на фрегатата „Дръзки“. Присъстваха служебният военен министър Димитър Николов, началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов, кметът на Варна Иван Портних, областният управител Марио Смърков, военният представител на България в ЕС и НАТО вицеадмирал Митко Петев, началникът на Военноморските сили контраадмирал Кирил Михайлов, началникът на ВВМУ флотилен адмирал проф. Боян Медникаров, Варненският и Великопреславски митрополит Йоан, депутати и общински съветници, генерали, военни аташета, офицери, граждани.

Още по темата:

Курсанти от ВВМУ „Н.Й. Вапцаров“ получиха първо офицерско звание (СНИМКИ)

Кадри от церемонията вижте тук:

В „Денят започва“ по БНТ комадирът на ВМС контраадмирал Кирил Михайлов заяви, че изграждането на нови модерни плавателни средства за българския флот е приоритет без алтернатива. Контраадмирал Михайлов изрази задоволство от факта, че в средата на юни е заложен кила на първия от двама многофункционални патрулни кораби. Първият военен кораб трябва да бъде завършен след средата на 2025 г., а вторият – една година след първия.

„Това е знаков момент за флота, защото никога досега не се случвало. За пръв път боен кораб се стори в България, и той ще позволи да изпълняваме задачите не само в Черно море, но и в Средиземно, а защо не и в океаните.“, посочи контраадмирал Михайлов.

Българските многофункционални бойни кораби ще бъдат клас „малка фрегата“, а способностите им дават възможност за различни видове дейности – противовъздушна и подводна отбрана, осигуряване на присъствие за дълго време в отдалечени райони. Плавателните съдове ще могат да носят и вертолет на борда.

Като най-голямо предизвикателство през изминалата година пред флота ни контраадмирал Михайлов определи войната в Украйна, заради която значително се увеличи присъствието ни в морето, а също и готовностите ни и ангажимента по наблюдение на морската среда.

Като най-голямо постижение той отбеляза успешното провеждане на международното военноморско учение „Бриз“, в което са се включили над 1500 участника от 11 държави.

Гледайте репортаж във видеото:

Още по темата: