8 деца и 4 възрастни тежко ранени при катастрофата на АМ „Тракия“ (СНИМКИ)

Катастрофа.

Снимка bg-voice.com

Сръбски автобус катастрофира на магистрала “Тракия” до Стара Загора в посока София. По първоначална информация шофьорът най-вероятно се е разсеял. Пътуващите са предимно деца като някои от тях са в много тежко състояние.

17 от тях са настанени в болница. 8 са по-тежко ранени. Най-малкото е на 6 години. В изключително тежко състояние са две деца, според говорителя на главния прокурор Сийка Милева. На един от пострадалите пък най-вероятно ще бъде ампутиран крайник.

Четирима възрастни също са хоспитализирани с по-тежки наранявани. По информация на МВР катастрофата е станала около 20,10 ч. на 216 км на магистралата като минути преди това в района е имало проливен дъжд.

Очевидец в пътуваща зад автобуса кола каза пред BG VOICE, че е видял превозното средство да излиза от платното преди да се обърне.

Пътниците в автобуса са били 38 деца и 11 възрастни. Те са успели да се измъкнат от автобуса през прозорците. Някой от тях са разбили както предното, така и задното стъкло, за да излязат.

Автобусът се е обърнал на една страна в канавката, като десетки метри от мокрия банкет са изровени.

Причините за инцидента не са ясни, знае се, че настилката била мокра.

Свидетели разказаха, че един от родителите на децата е помолил шофьора да му премести седалката до него, за да може да седне. Водачът се завъртял, за да му покаже как и това най-вероятно го е разсеяло. Така се е стигнало и до инцидента, според хората в рейса.

Диана Русинова, бивш служител на “Пътна полиция” и настоящ представител на Института за пътна безопасност пък твърди, че след 208-я километър на магистралата има пропадане на основата на пътя, което също може да е допринесло за катастрофата.

На мястото са пристигнали линейки, пет екипа на пожарната и пет – на МВР. Много от преминаващите коли са спрели и десетки хора са се притекли на помощ на пострадалите.

За сега няма жертви. Някои от очевидците на катастрофата решиха сами да извозват ранените със собствените си автомобили към близките болници.

Шофьорът на автобуса е пострадал тежко. До момента е ясно, че той е с “ранен крайник”. От болницата, където е настанен обясниха, че най-вероятно крака му ще бъде ампутиран.

Децата са пътували от Несебър. Те са част от фолклорния ансамбъл JU-LIRA. Повечето са от Батайница, което е предградие на Белград в Сърбия.

Магистрала “Тракия” е затворена близо до Сливен, за да могат линейките да стигат по-бързо до мястото на инцидента.

bg-voice.com

Прочетете още:

Разкриха подробности за убийството на швейцарския бизнесмен