Финансовият министър: Приходите в бюджета ще бъдат събрани до края на годината, не се очаква преизпълнение

Росица Велкова

Росица Велкова Снимка Пресфото БТА\свободен сайт

До края на годината Министерството на финансите ще успее да събере приходите в бюджета, но към момента не очакваме преизпълнение. Това казва в интервю за БТА служебният министър на финансите Росица Велкова.

Трябва да се положат максимални усилия от двете приходни администрации НАП и Агенция „Митници“, за да можем да осигурим и да гарантираме изпълнението на приходите, посочва тя.
Завършихме юли с излишък в бюджета от 1,5 млрд. лева. Това е много добро изпълнение, но следва да се знае, че в отчета за юли не са влезли ефективно намалените данъчни ставки, които бяха приети с актуализацията на бюджета. Ефектът от това намаление ще се усети през август. Имаме също и увеличени разходи за персонал, от актуализацията на бюджета от юли. А те в двоен размер ще бъдат изплатени през август, отбелязва министър Росица Велкова.

Тя дава и оценка за хода на инфлацията и динамиката на брутния вътрешен продукт, говори за подготовката за еврото, за работата по бюджета за 2023 г., както и за предстоящото емитиране на дълг.

Прочетете още:

Асен Василев: Евтин газ от „Газпром“ – защо не