През 143-те години от създаването си военният флот е доказал, че винаги е там, където трябва, каза командирът на ВМС

Димитър Стоянов се обяви за изграждането на високотехнологична база за бойния флот. Димитър Стоянов се обяви за изграждането на високотехнологична база за бойния флот. Снимка "Фейсбук"/страница на МО

Димитър Стоянов се обяви за изграждането на високотехнологична база за бойния флот. Снимка "Фейсбук"/страница на МО

„Министерството на отбраната ще продължи да подкрепя изграждането и поддържането на високотехнологична база за военния флот, заяви военният министър Димитър Стоянов по време на тържеството по случай 143-та годишнина от създаването на Военноморските ни сили. Той подчерта, че ВМС не са само история, а гарант за суверенитета и независимостта на страната ни. Като доказателство за професионализма на военните моряци той изтъкна успешно приключилото учение „Бриз 2022“ с участието на 11 държави, провело се в изключително усложнена геополитическа среда, съобщава БТА.

Проектът за новия многофункционален патрулен кораб се развива с бързи темпове, това е факт, благодарение на настойчивостта на командирите и военнослужещите, подчерта още миинистърът на отбраната, съобщават от МО.

Още по темата:

143 г. от основаването на бойния ни флот (СНИМКИ И ВИДЕО)

„През 143-те години от създаването си до днес военният флот е доказал, че винаги е там, където трябва“, каза командирът на Военноморските сили, контраадмирал Кирил Михайлов в приветствието си за празника.

„За 143 години са се променяли условия, кораби, техника, но постоянни са останали желанието, себеотрицанието и волята на военните моряци, допълни Михайлов. Според него днес флотът се движи напред, придобива нови способности, реализира различни проекти. Командирът подчерта, че ВМС винаги ще пазят българските фарватери чисти и безопасни, а моряците ще са на бойния си пост, докато я има България“, гарантира контраадмииралът.

Снимка Фейсбук, страница на МО

„Военноморските сили сами предизвикват успеха чрез своите упорити и своевременни действия“, каза началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов.

Снимка Фейсбук, страница на МО

Той подчерта, че днешните условия са на сложна военностратегическа среда и на война в непосредствена близост до нашите граници, а мерките за повишена бдителност поставят по-високи изисквания за развитието на способностите на ВМС и на съвременните военнослужещи.

Прочетете още:

Още две учения с международно участие ще проведат Военноморските сили до края на годината