Рецепта на деня: Бабината гозба с печен пипер

Бабината гозба с печен пипер.

Източник "В кухнята с Бени", gotvach.bg

Продукти:
чушки – 1 кг пиперки (червени)
брашно – около 1/2 ч.ч. за овалване
олио
лук – 1 малка глава
чесън – 3 скилидка
сол – на вкус, фина, морска
домати – 1 кг домати (4 средно големи)
захар – 1/2 ч.л.
магданоз – 1/3 връзка
сирене

Приготвяне:
Фурната загрявате на 220 градуса. Пиперките измивате и слагате в голямата тава на печката, която предварително се покрива с хартия. Пекат се в напълно загрятата фурна за около 25-30 минути или до хубав загар.

Изпечените чушки се слагат в тенджера, поръсени с малко сол. Така се белят по-лесно. Покривате тенджерата с фолио за свежо съхранение и оставяте да изстинат напълно.

Обелват се, овалват добре в брашно и пържат в тиган с олио, което леко да покрива дъното. Пържат се златист загар от двете страни, като готовите разполагате в чинията за сервиране.

С розови от домашна градина домати гозбата става много вкусна, а се белят и лесно. Настъргвате ги с ренде.

В тигана, в който пържите пиперките, добавяте още до 2 с.л. олио и слагате нарязания на дребно лук, на тънки филийки чесън и ситно нарязаните дръжки на магданоза, леко посолени.

След около 3-4 минути започнаха да омекват и добавяте доматите, захарта и щипка сол.

Сосът трябва да се сгъсти, но не и твърде много. Някои го сгъстяват с малко брашно. На финал добавяте по-голямата част от ситно нарязаната листна част на магданоза и разбърквате. Поливате чушките, като леко ги повдигате, за да попадне сос и под тях. Когато леко изстинат, поръсвате с малко натрошено сирене и останалия магданоз.

Добър апетит!

Прочетете още:

Рецепта на деня: Селска топеница (от тефтерчето на баба)