Богдан Милчев: Жертвите на пътя са два пъти повече за година, МВР бездейства

Богдан Милчев

Снимка: БГНЕС.

„Изнесохме доклад, с който ясно показахме, че има риск за националната ни сигурност. Такива нелепи инциденти се случват всеки ден, защото хората допускаме грешки на пътя. И затова рискът от грешките трябва да бъде управляван”. Това заяви Богдан Милчев от Института за пътна безопасност по повод тежката катастрофа с деца на АМ „Тракия”.

По думите му спешните мерки трябва да се вземат незабавно.

„Единствената институция, която ни потърси беше прокуратурата и не само ни потърси, но и набеляза мерки. В същото време основната институция, която се занимава с управление на риска- МВР в лицето на Демерджиев, не само, че не ни потърси, а аз го потърсих. Той отговори на моите напъни, че трябва да има контрол, че този проблем е хроничен в последните години за МВР”, допълни Милчев.

Той заяви, че не може МВР с един и същи подход да постигне различен резултат.

„ И затова ни е необходим различен модел на контрола. Той не е само да глобяваш, контролът е преди всичко да успокояваш и да въздействаш върху движението. Ние го имаме този подход и искаме просто да им го дадем. Цяла седмица молим тези хора да се видим. Втора седмица това правителство не предприема нищо, за да ограничи пътнотранспортните произшествия”, заяви Милчев.

Пътният експерт подчерта, че е нужен екшън план, защото в последната година и половина контролът и пътищата са занемарени.

„МВР има възможността да намали скоростта по нашите магистрали, защото тя е неприемливо висока. Трябва да въздействаме върху всичките основни девет пътя, които са с риск”, допълни той.

Милчев бе категоричен, че от година и половина държаните институции са абдикирали от задълженията си.

„От началото на месеца рискът се е увеличил с близо 250 процента. Ние ставаме най-опасното място за движение в целия ЕС. Ще отида пред МВР, ще чакам Демерджиев и няма до го оставя докато не си свърши работата”, категоричен бе Милчев.

От Tribune.bg

Четете още: