Рецепта на деня: Киш със спанак, козе сирене и сушени домати

Киш със спанак, козе сирене и сушени домати

Източник: recepti.gotvach.bg.

Необходими продукти:

ЗА БЛАТА

  • пълнозърнесто брашно – 250 г
  • масло – 125 г
  • яйца – 1 бр.
  • вода – 4 с.л. студена
  • сол – 2 щипки

ЗА ПЛЪНКАТА

  • спанак – ок. 500 г
  • лук – 1 бр. малка глава кромид
  • козе сирене – 200 г
  • крема сирене – ок. 100 г (1/2 малка кутийка)
  • яйца – 1 бр.
  • песто – 4 ч.л. от сушени домати
  • сушени домати – 6 бр.

Начин на приготвяне:

Първо си приготвяте тестото за киша, като смесвате брашното, маслото (студено и нарязано на малки кубчета), яйцето, солта и водата.

Размесвате го добре и го оставяте в хладилника в покрита купа, за да не поема миризми. Задушавате спанака и лука, нарязан на ситно в тиган с малко водичка и олио. Добавяте натрошеното козе сирене и крема сиренето и разбърквате добре.

Добавяте пестото от сушени домати и сушените домати, нарязани на ситно. Посолявате, ако е необходимо, и дърпате от огъня. Като поизстине, добавяте яйцето и разбърквате добре.

Разстилате тестото в тава за пай с подходящ размер, като правите малък борд по края.

Разстилате плънката върху тестото и слагате соления пай да се пече на 200°C ок 30-40 мин до златисто.

От recepti.gotvach.bg

Четете още: