Андрей Новаков: Ще внесем предложение до ЕП за максимално време за проверка на камион от 1 минута

Андрей Новаков се качва в камион.

Снимка Фейсбук

Има европейско решение от няколко стъпки за спиране на опашките по „Дунав мост” в Русе. Първата – събиране на 100 000 подписа, за да се внесе петиция до ЕП, с което да бъдат сезирани евроинституциите. Най-напред назначаване на европейска проверка защо са опашките и второ – оказване на натиск върху всички държави членки, които допинасят за тези опашки, обясни евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Андрей Новаков. Той заяви, че в момента в ЕП е внесено законодателство, което определя 15 минути за чакане на влак на граница

„Това означава, че нито един влак не може да чака повече от 15 минути при пресичане на европейски граници. Това, което ще направя е да внеса изменение в този регламент и да има максимално време за проверка на камион от 1 минута. Това означава, че е отговорност на държавните членки да използват тази минута от двете страни на границата за проверка на камиона ”, каза той.

Новаков заяви, че в момента това време е 3 минути. „Ако успея да прокарам тази поправка през ЕП опашката би трябва да се свие над 3 пъти”. Подписката ще бъде внесена в първите дни на септември, заедно с петицията. „Очаквам до края на годината от европейска страна този проблем да бъде решен. Проблемът не е само в България, а и в Унгария и Словения. Искаме решение на европейско ниво, за да не може румънците да кажат нещо. Те са въвели система „тупкащо сърце”, с която добавят време за проверката. Държавите трябва да се ограничат в една минута, заяви още евродепутатът от ГЕРБ/ ЕНП.

От Tribune.bg

Четете още:

След броени дни започва ремонт на участък от пътя София – Варна. Вижте къде