Как да се обучаваме на гърне: Какъв е най-добрият начин да го направите?

дете

За да си спестите много огорчения, приемете тези четири истини, казва педиатърът Джейсън Шърман, доктор по медицина:

– Има повече от един начин да го направите.

– Уважавайте уникалната личност на детето си.

– Запомнете: Грешките са нормални.

– Сериозно: Грешките са нормални.

 

Заедно с детето ви:

– Изберете седалка за малки деца или столче за гърне и табуретка.

– Украсете го, така че да е вълнуващо за използване.

– Сядайте редовно на гърнето (дори и без да ходите).

– Затворете капака, преди да пуснете водата.

– Измийте ръцете си с топла вода и сапун за 20 секунди.

 

Други съвети включват:

– Позволете на детето да ви наблюдава в банята.

– Ако обучението върви бавно, разделете го на по-малки стъпки. Накарайте го просто да седне на гърнето с долнище. След това опитайте със свалено дъно и продължете оттам.

– Когато се справи, отпразнувайте и го наградете! Д-р Шърман казва, че това е един от случаите, в които няма нищо против малко подкупване. Може да е пътуване до парка или библиотеката, или да изберете специално лакомство в магазина.

– Друг запомнящ се съвет, който д-р Шърман споделя, е родителите да превърнат това в игра. Нарисувайте картинка на изпражненията, които се спускат в тоалетната, минават през тръбата и след това се присъединяват към всички останали изпражнения, които правят общо парти. По някаква причина повечето деца са склонни да обичат това и ще избършат, ще пуснат водата и ще помахат за довиждане, докато казват на своите какавиди да се забавляват на партито.

– Ако детето ви отказва да използва гърнето, дори когато използва пелени 4 размер или по- големи, консултирайте се с педиатъра си.

 

Какви консумативи за обучение за гърне са ми необходими?

За да ви помогнем да достигнете нирвана на тоалетното обучение, инвестирайте в:

– Стъпала, за да могат да се качват сами на тоалетната чиния.

– Тренировъчни панталони, които са подобни на бельо памперси, които децата могат сами да издърпват и свалят.

– Забавни кърпички, за по-лесно почистване!

– Детски книжки за прекарване на времето.

 

Какво да правя, ако обучението за гърне отнема твърде много време?

Обучението в гърне е естествен процес, който при повечето деца настъпва до 3-годишна възраст. „Дайте им разумно време, за да се справят сами с обучението за тоалетна“, казва Сеза.

Но ако изглежда, че това не се получава, направете почивка. Процесът може да бъде стресиращ за децата.

Имайте предвид, че се случват инциденти. Дневните инциденти са нормални до около 5-годишна възраст, отбелязва тя. Мокренето в леглото може да продължи по-дълго.

Но ако детето ви все още изпитва затруднения на 4-годишна възраст, консултирайте се с педиатъра си. Ако иначе развитието му е нормално, може просто да се нуждае от още малко време. Ако на 5-годишна възраст тоалетът все още е проблем, педиатърът или детският уролог може да поиска да го прецени за други проблеми.

 

Кога детето ми ще бъде обучено на нощен тоалет?

Нощната енуреза е, когато децата подмокрят леглата си. Но мокренето в леглото не се счита за проблем, докато не навършат 6 години и не започнат да мокрят леглото поне два пъти месечно. В повечето случаи мокренето в леглото отминава без никакво лечение. Но ако детето ви е по-голямо или сте обезпокоени, посъветвайте се с педиатъра си. Алармите за мокрене в леглото често са успешни. Налични са и лекарства, които могат да помогнат.

 

Как да се справя с регресията при обучението за гърне?

Въпреки че може да се чувствате разочаровани или дори разстроени, обичайно е децата да се връщат към инцидентите – временно. Но периодичните произшествия (например няколко пъти се подмокрят една седмица, но не и през следващата) не са регресия в обучението за гърне.

Регресия е, когато поведението се проявява в продължение на няколко седмици, например когато 8-годишното ви дете редовно се мокри в леглото си, след като години наред е било сухо през нощта.

Ако се притеснявате, че детето ви изведнъж не е научило гърнето, посетете педиатъра си. Дори и да е имало само няколко инцидента, ако това ви тревожи, отидете при него. А ако инцидентите се случват в продължение на повече от седмица, потърсете лекарска помощ.

 

И така… мога ли да изхвърля чантата за пелени?

Следете за тези важни етапи, за да измервате напредъка си в гърнето:

– Пишкането в гърнето обикновено е първата победа в обучението за гърне. Когато усвоят това умение, продължете да използвате пелени между посещенията в банята.

– Какането в гърнето отнема повече време, защото изхождането е страшно за някои деца. Децата могат да се изхождат веднъж на ден или на всеки втори ден. Детето ви не трябва да изпитва физически дискомфорт. Ако подозирате запек, уверете се, че детето ви получава достатъчно плодове, зеленчуци и вода, и ограничете млечните продукти.

– Да останете сухи през целия ден – уу-хуу! – може да отнеме от няколко седмици до няколко месеца.

– Оставането на сухо през цялата нощ – свещеният граал – може да отнеме от няколко месеца до няколко години.