Как работи и какво представлява уеб хостингът

уеб хостинг

Създаването на онлайн присъствие изисква да имате добри познания за уеб хостинга. Отговорът на въпроса „Какво представлява хостингът на уебсайтове?“ е важен, ако искате да започнете да изграждате уебсайтове професионално, или пък търсите някой, който да изгради Вашия за Вас, или просто искате да разберете по-добре как работят те.

В днешно време създаването на уебсайт е по-просто и по-достъпно от всякога с джъмп бг промо код за отстъпка, но е от съществено значение да разберете основните идеи.

 

Какво представлява хостингът на уебсайт

Уеб хостингът се определя като предлагане на сигурно място за съхранение на онлайн съдържание. Кодът, графиките, аудиоматериалите и текстът на уебсайта трябва да се съхраняват някъде. Никой от нас не би могъл да има постоянен достъп до съдържанието в уеб без надеждно цифрово хранилище. Поради тази причина хостингът е сред най-важните аспекти на създаването на онлайн присъствие за всеки – от големи корпорации до скромни лични акаунти.

Потребителите могат да съхраняват съдържание извън сайта благодарение на уеб хостинга, който намалява цената на локалното съхранение и съответния физически отпечатък. Той също така улеснява създаването на уеб присъствие, което е наистина устойчиво, с вградени функции като сигурност и резервни копия за поддръжка.

Въпреки че някои локални уеб хостинги се извършват на сървъри или персонални компютри, все по-често се използват базирани в облака доставчици от трети страни. Би трябвало да можете да откриете разнообразни варианти както на безплатни, така и на платени хостинг услуги, щом започнете търсенето си.

 

Видове уеб хостинг

Тежестта на настройката и поддръжката се премахва от потребителя от хостинг услугите на трети страни по различни начини. Нека направим бърз преглед на някои от различните възможности за уеб хостинг.

1. Публичен хостинг

Услугите за споделен хостинг, популярен и достъпен избор, контролират множество клиенти от една и съща сървърна инфраструктура. Когато нуждите и бюджетът Ви са ограничени, това е чудесен избор, но е свързан с разходи. Поради споделеното използване на ресурсите на сървъра, има по-голям потенциал за смущения.

2. Частни виртуални сървъри

Подобно на споделения хостинг, хостингът на виртуални частни сървъри (VPS) съхранява Вашите файлове в специално пространство със специални ресурси. Рискът от споделяне на хардуера с други клиенти или абонати на Вашия доставчик намалява при обичайно по-високата цена.

3. Персонализиран хостинг

Чрез предоставянето на специален сървър се намаляват рисковете за сигурността и производителността на споделения хостинг. Освен това можете да добавите много функционалности, но това ще Ви струва повече пари и ще изисква по-често управление и поддръжка.

4. Контролиран хостинг

Въпреки че имате достъп до специализиран сървър, възможностите Ви за администриране са ограничени. При управлявания хостинг Вашият доставчик се грижи за сигурността и поддръжката, докато Вие управлявате съдържанието, използвайки стандартите на FTP (File Transfer Protocol), които мрежовите компютри използват, за да „разговарят“ помежду си.

5. Хостинг в облак

Една по-нова възможност – хостингът в облака – използва споделяне на ресурси и мащабиране, за да намали разходите и да намали възможността за забележими прекъсвания на услугата. Той може да е по-евтин от другите опции, но преди да изберете такава, уверете се, че разбирате как функционира ценообразуването на плана.

Има и други видове уеб хостинг, въпреки че това са петте най-популярни избора. Те включват напълно самостоятелни домашни сървъри. Въпреки това, както при всеки технологичен проект „Направи си сам“, не забравяйте предварително да проведете задълбочено проучване.