Обявиха дата за следващите президентски и парламентарни избори в Турция

Турция, флаг

iStock/Getty Images

Следващите президентски и парламентарни избори в Турция ще са на 18 юни, а пред кандидатурата за нов мандат на сегашния президент на страната Реджеп Тайип Ердоган няма никакви пречки, заяви пред в. „Миллиет“ турският министър на правосъдието Бекир Боздаг.

Помолен да коментира полемиката около това дали Ердоган има право да се кандидатира отново, Боздаг подчерта, че „няма никаква конституционна или законова пречка“ пред това.

Според Боздаг конституцията ясно определя датата 24 юни 2018 г. като датата, на която са проведени първите избори съгласно новата система на управление, което означава, че сегашният мандат на Ердоган следва да се разглежда като първи и той има право да бъде преизбран.

По думите на министъра положението относно изборите в конституцията е съвсем ясно и според него 24 юни 2018 г. са първите избори за президента Ердоган. 

„Изборите, които ще бъдат проведени на 18 юни 2023 г. и на които нашият президент ще бъде кандидат, са вторите избори. Няма нужда от коментари тук, няма необходимост. Няма нищо прикрито, нищо неясно“, подчерта още Боздаг.

Novini.bg

 

Прочетете още:

Стачка спира транспорта в Лондон